Att göra det där dagliga kaffet har blivit en ritual för många. Att välja ett gott kaffe, brygga det i den kaffebryggare vi gillar bäst och med tillbehör som vi har köpt lite i taget är en del av en process som går utöver det pragmatiska i att ”göra kaffe”. Men det är inte alltid vi har tid eller möjlighet att göra det, och det är här som konserverat kaffe kommer in i bilden.
Resekaffe. För de av oss som inte kan gå en dag utan ett par koppar kaffe är det en huvudvärk att resa. Du vet inte om du hittar ett bra kafé och om du har med dig utrustning kan du i bästa fall ha med dig en AeroPress eller en bärbar kaffebryggare, en påse malet kaffe (som förlorar sina egenskaper) och du behöver varmt vatten för processen.
Och det är där det ”inte normala” schweiziska företaget har sett en lucka i sin verksamhet: att sälja kaffepasta.
Inte normalt. Idén föddes av två kaffe- och äventyrsentusiaster som ”förkastar mediokert kaffe” och som på grund av sina vandringar behövde hitta ett sätt att få snabbkaffe som smakade gott och var lätt att komma åt. De kom fram till en kaffepasta som förvaras i en tub, som tandkräm. Det är ett kaffeextrakt som enligt dem kan tillredas direkt med varmt eller kallt vatten eller mjölk.
Beroende på mängden vätska som används får vi ett längre eller kortare kaffe, men man måste ta hänsyn till att rostningen av bönorna är stark, vilket gör att många smakar det sämre. Färgen på själva pastan eller på det färdiga kaffet är en ganska tydlig indikator.
Tugga kaffe. Eftersom det inte är ett pulver är detta kaffe öppet för experiment, och personerna bakom det har gett några exempel som fick mig att höja på ögonbrynen: sprida det på rostat bröd (i kommentarerna har någon provat detta, som vi kommer att se senare), kombinera det med banan eller choklad … och blanda det med yoghurt och havregryn. Det finns också ett foto på deras webbplats där de konsumerar det direkt från röret, som om det var en energigel.
Förresten, det här är ingredienserna:
- 46% Arabica-kaffe från Colombia.
- 15% malet arabica-kaffe från Colombia.
- Schweiziskt betsocker, vatten och förtjockningsmedel.
Specialpris. De hävdar att det är godare än de flesta snabbkaffe eftersom det är koncentrerat kaffe, behåller smakerna av nybryggt kaffe och de har valt ut de rostade bönorna för att göra produkten så bra som möjligt.
Koffein. Tubarna har en hållbarhet på upp till 12 månader om de är ordentligt förseglade och behöver inte förvaras i kylen. Och just nu kanske du undrar hur mycket koffein det finns i ett sådant här ”kaffekoncentrat”. Koffein är fortfarande ett problem för många människor, även om det finns bevis för att det krävs en enorm mängd koffein för att vi ska märka någon fördel, och varje portion på fem gram innehåller cirka 47 mg koffein.
På hemsidan klargör de att en vanlig espresso innehåller cirka 63 mg koffein och att en tesked av deras pasta innehåller mer… eller mindre. I slutändan är det något som beror både på den konventionella espresson och på kaffesorten eller, om vi talar om icke-standardkaffe, på mängden pasta vi använder.
Vad det verkar som, åtminstone mycket av den reklam som följer med detta kaffe indikerar detta, är att målanvändaren är en idrottsman och bergsklättrare, som skulle ha svårare att komma åt koffeinet i ett varmt kaffe under sina aktiviteter.
Smak? Det är den stora frågan. Reklamfilmen får mig att skratta på grund av ansiktsuttrycket hos en av de ansvariga för kaffet efter att ha smakat på det, men det är naturligtvis omöjligt att bedöma något sådant här förrän man har provat det. Jag är inte den som litar på användarrecensioner på webbplatser som tillhör ägarna till en produkt, men det är intressant att se skillnaden i kriterier när det gäller att bedöma dess smak.
De flesta omdömena är naturligtvis mycket positiva, men utöver det är det intressant att se att det finns flera kommentarer som säger att den är lite för söt enligt deras normer … och andra som säger att den är för stark. Vissa säger att den har för mycket socker och andra att den har för lite. De noterar också att det ”smakar hemskt” på rostat bröd (jag måste prova det) och vissa säger att det är en bra idé, men skulle vilja se en medium roast-modell.
Som sagt, det är roligt att se skillnaden i åsikter på grund av de olika smaklökarna och känslorna när de ställs inför samma produkt, men det som sticker ut mest är något som, bortsett från den smak den kan ha, verkar uppenbart: dess praktiska egenskaper.