Så här går det om man stoppar in en sked eller aluminiumfolie i mikrovågsugnen.

mikrovågsugnen

Det är en av de vanligaste hushållsapparaterna. Vi känner igen den på det enorma ljudet när den fungerar och för att vi som barn brukade ”stoppa tiden” en sekund innan den slutade fungera och trodde att vi var äkta 007. Andra kanske gjorde det för att inte störa eller helt enkelt för att inte väcka någon som hade somnat på soffan. Vi talar om mikrovågsugnen.

Denna köksapparat är själva sinnebilden för snabbmat, eftersom den lovar att värma upp din mat snabbt och enkelt. Att koka en liter vatten tar i genomsnitt 10 till 15 minuter, men i en mikrovågsugn kan du göra det på så lite som 5 minuter. Du måste dock vara försiktig med mikrovågsugnen och följa regler som att inte lägga metall eller aluminium i mikrovågsugnen.

Hur mikrovågsugnen fungerar

Innan vi får veta hur mikrovågsugnen fungerar steg för steg måste vi gå tillbaka till dess ursprung. Den uppfanns 1946 och man kan säga att det var en tillfällighet, eftersom man forskade på utvecklingen av radar. Där upptäckte Dr. Percy Spencer den effekt som mikrovågor som produceras av en magnetron, dvs. en elektronisk enhet som genererar mikrovågor, har på mat.

Det mest anmärkningsvärda med mikrovågsugnen är den hastighet med vilken den värmer mat och dryck, till stor del på grund av att den värme som genereras expanderar inuti maten. Denna energi liknar radiovågor, TV eller till och med ljus, och genereras av magnetronen. Detta element får vatten-, fett- och sockermolekylerna i maten att vibrera för att producera värme och tillaga.

Detta kompletteras av väggarna som är täckta med metall, vilket gör att mikrovågorna studsar runt i kammaren. Samtidigt bidrar den roterande plattan, på vilken maten placeras, till att göra den producerade värmen mer enhetlig, även om här kommer ett av de stora problemen, vilket är att den ibland inte värms jämnt.

Å andra sidan är de modernaste apparaterna utformade så att det sker en minimal filtrering av den energi som frigörs av apparaten. Därför kan vi genom fönstret / visiret se en speciell beläggning som vi inte bör ta bort, och det är viktigt att se till att dörren stängs ordentligt för korrekt drift.

Här är det viktigt att nämna de bestämmelser som dessa apparater kräver, eftersom de, liksom många av de produkter som kommer in i vårt land, måste klara minimifiltren för kvalitet och funktion för att inte riskera vår säkerhet och integritet.

  • NOM-001-SCFI-1993. Om de elektroniska apparaterna. Elektroniska apparater för hushållsbruk som matas av olika källor till elektrisk energi med fokus på säkerhetskraven och testmetoderna för typgodkännande.
  • NOM-024-SCFI-2013. Kommersiell information för förpackningar, instruktioner och garantier för elektroniska och elektriska produkter och hushållsapparater.
  • NOM-008-SCFI-2002. Om det allmänna systemet för måttenheter.
  • NMX-J-521/1-ANCE-2012. Hushållsapparater och liknande elektriska apparater, om säkerhet och allmänna krav.

Det är också viktigt att klargöra att det finns element som inte påverkas av effekten av absorption i livsmedel. Till exempel rekommenderas de flesta plaster, glas eller keramik för användning i en mikrovågsugn. Det finns dock andra element, t.ex. metaller, som allvarligt kan skada din mikrovågsugn.

Varför det inte är en bra idé att lägga metaller i mikrovågsugnen

När du känner till din mikrovågsugn känner du också till en av dess huvudregler: lägg inte metall i den. Detta beror på att införande av metallföremål kan orsaka elektriska stötar, eftersom de intensifierar det elektriska fält som genereras av magnetronen, vilket orsakar gnistor, sönderdelning av apparaten och i värsta fall bränder.

Ett annat skäl, men mindre allvarligt, är att metaller också hindrar tillagning av mat i mikrovågsugnen, eftersom de begränsar mikrovågsvågornas penetration. Det sistnämnda sker så länge som din apparat inte har skadats av vågorna som träffar metallen.

Bon Centuri