Frukt, särskilt apelsiner, innehåller naturligt förekommande sockerarter, som förstärks när vi tar bort fibrerna vid juicepressning. Frågan är om juice med naturliga sockerarter är bättre än öl eller vin?
Under festligheterna i Sverige är skålande också ett vanligt inslag och en viktig del av många sociala sammankomster. Vissa föredrar att skåla med öl eller vin, medan andra kanske väljer något mer alkoholfritt som juice – ofta med tanken att det kan vara ett hälsosammare alternativ. Precis som i Spanien är det sant även i Sverige att en naturlig fruktjuice generellt sett är ett bättre val ur hälsoperspektiv än en dryck som innehåller alkohol. Samtidigt bör man vara medveten om att juice kan ge snabba blodsockertoppar, vilket kan vara något att tänka på, särskilt för dem som är känsliga för glukosnivåer eller försöker hålla sitt sockerintag lågt.
I de flesta fall tror vi att alkohol som vin eller öl inte kommer att påverka våra blodsockernivåer alltför mycket, eftersom det inte är en särskilt ”söt” dryck eller en dryck med hög alkoholhalt. Men enligt experterna är detta inte särskilt viktigt, eftersom alkohol innehåller kolhydrater som sedan omvandlas till socker i våra kroppar.
Öl, kolhydraternas drottning och blodsockertoppar
I motsats till vad man skulle kunna tro, och även om dess sockerinnehåll inte är signifikant vid första anblicken, tar öl ledningen när det gäller kolhydratinnehåll (jämfört med vin eller fruktjuice). Om du dricker mer än en öl om dagen bör du vara medveten om att den glykemiska toppen kommer att vara högre än normalt, även om det kan tyckas vara en ”ofarlig ” dryck när det gäller sockerarter.
Dessutom innehåller öl (och alkohol i allmänhet) en hel del kalorier, vilket gör att det är kontraindicerat i viktminskningsplaner. Men mer än så. Öl är ansvarigt för blodsockertoppar, som sedan snabbt kan förvandlas till hypoglykemi, vilket gör det svårare att kontrollera. Det är ett slags pariserhjul som går upp först, för att sedan gå ner drastiskt. Den överlägset största fienden när det gäller att kontrollera blodsockernivån är öl, enligt experterna.
Som en allmän regel har en öl mellan 10 och 15 gram kolhydrater (såvida det inte handlar om en lättöl, som är mellan 3 och 6 gram, eller en hantverksöl, som ibland kan gå upp till 20 gram). För att motverka effekterna av ölkonsumtion, som höjer blodsockret och orsakar hypoglykemi efteråt, är det viktigt att vi håller oss hydrerade, ser till att vi äter bra innan och kontrollerar mängden öl vi dricker.
Vad händer med våra glukosnivåer om vi dricker vin?
Det första man bör tänka på är att alla viner inte påverkar vår organism på samma sätt. Så kallade ”torra” viner tenderar till exempel att innehålla betydligt mindre socker, medan söta och halvsöta viner ändrar det glykemiska indexet mer. Av alla befintliga sorter är torrt rödvin det mest måttliga alternativet. Söta viner, å andra sidan, höjer sockernivån omedelbart.
Trots detta kommer vin (i måttlig mängd) alltid att vara ett bättre val än öl för att kontrollera glukosnivåerna . Vårt matsmältningssystem bryter ner kolhydrater till glukos, som absorberas i blodomloppet. Därifrån kommer insulin in i bilden, ett hormon som utsöndras av bukspottkörteln och som hjälper glukosen i blodet att ta sig in i cellerna och förse dem med den energi de behöver.
Problemet uppstår när kroppen inte producerar tillräckligt med insulin, eller producerar det på ett felaktigt sätt. Glukos ansamlas då i blodet och orsakar den fruktade hyperglykemin (högt blodsocker). En ny studie som utförts av American Diabetes Association visar att det till och med kan sänka blodsockret att dricka vin. Nyckeln är mängden: ett glas om dagen ger antioxidanter och polyfenoler, men utöver det är effekterna omvända.
Apelsinjuice: en blodsockerbomb
Fruktjuicer i allmänhet, och apelsinjuice i synnerhet, är hälsosammare än alkohol, det råder det ingen tvekan om. Men när det gäller glukostoppar gör juicen, genom att ta bort fibrerna från frukten, att sockret snabbt kommer in i blodomloppet. C-vitamintillförseln är garanterad, liksom andra hälsobringande egenskaper och den nödvändiga energin… men sockret får sig en rejäl (och olämplig) törn med juicer.
Näringsexperter rekommenderar därför att man äter flera fruktbitar om dagen, men hela och inte pressade, för att få samma mängd energi, men mycket mindre socker. Genom att få i sig fibrerna tillsammans med frukten bromsas glukosintaget i blodet och processen blir mycket mer naturlig, samtidigt som blodsockertoppar undviks.