Varken kyl eller aluminiumfolie: Förvara avokadon så här så att den mognar på 24 timmar

Trots att avokado är en av de trendigaste superlivsmedlen är det en utmaning att välja en som är perfekt mogen. Men allt som krävs för att ändra på det är ett äpple eller en banan.

Det råder ingen tvekan om att avokado är en av de mest populära superlivsmedlen. Tack vare sin smak och mångsidighet i köket kan den användas i söta recept som milkshakes, brownies eller glass, såväl som i salta recept som rostat bröd, sallader, guacamole och mycket annat.

Men trots att avokado är ett självklart inslag i de flesta kök, kan det vara betydligt svårare än man tror att välja rätt frukt. Ofta är de så omogna att de inte går att äta. Men det problemet är nu löst! Tack vare detta enkla knep kan du få en avokado att mogna på bara 24 timmar – och allt du behöver är en banan eller ett äpple.

Det ultimata knepet för att mogna avokado

Det här enkla men effektiva knepet går ut på att förvara avokadon tillsammans med en banan eller ett äpple i en papperspåse eller en sluten behållare. På bara en dag kommer avokadon att vara mogen och redo att ätas.

Hemligheten bakom detta knep är att både bananer och äpplen avger en stor mängd etylen – en naturlig gas som påskyndar mognaden av andra livsmedel som absorberar den. I det här fallet gäller det avokado, som, när den är innesluten tillsammans med denna mängd etylen, mognar snabbare för varje minut.

Det är bäst att använda en papperspåse och undvika plast, eftersom plast tenderar att fånga in mer fukt. Detta kan leda till att både banan eller äpple och avokado börjar ruttna och måste slängas.

En annan viktig detalj för att knepet ska vara så effektivt som möjligt är att undvika att lägga avokadon i kylen. Kylan minskar frisättningen av etylen, vilket bromsar mognadsprocessen så pass mycket att det kan ta flera dagar innan avokadon blir redo att äta.

Om du vill att avokadon ska mogna ännu snabbare, kan du lägga in fler bananer eller äpplen i påsen för att öka mängden etylen i miljön.

Andra sätt att få avokado att mogna

Även om knepet ovan är både superenkelt och – viktigast av allt – effektivt, finns det andra metoder för att snabbt få mycket gröna avokador att mogna, så att de kan användas i alla recept du vill ha redan dagen efter.

Ett alternativ är att linda in avokadon i tidningspapper och låta den ligga i skafferiet eller på en varm plats, till exempel nära ett element eller en öppen spis.

Ett annat alternativ är att sticka små hål i avokadon med en gaffel och sedan lägga den i mikrovågsugnen på högsta effekt i cirka 30 sekunder. När du tar ut den kommer den att vara perfekt att äta.

Bon Centuri