Om du brukar lämna den bredvid spisen när du lagar mat gör du ett misstag.
I spanska kök är olivolja en viktig ingrediens, oavsett om det gäller matlagning, smaksättning av en sallad eller en bit rostat bröd. Detta livsmedel, som i folkmun kallas flytande guld, har en lång lista med näringsmässiga fördelar som gör det till en allierad för en hälsosam kost.
Priset är dock inte lika överkomligt som andra alternativ, vilket är anledningen till att det är viktigt att veta hur och var man förvarar det på rätt sätt, så att det bevaras i gott skick och håller alla sina egenskaper intakta. Från Instagram-profilen @losjuegosdelsommelier (103 tusen följare) avslöjar en vin-, öl- och cocktailexpert det värsta och det bästa stället att lägga olivolja på.
Den bästa och den värsta platsen att lagra olivolja
Specialisten är kategorisk: den sämsta platsen att förvara olivolja på är bredvid fönstret, en plats som han beskriver som ”fruktansvärd”. Han påpekar att olivolja påverkas av ljus och värme. Med tanke på detta är det inte lämpligt att förvara den på köksbänken, ”där alla matlagningsångor försvinner”, tillägger han. På samma sätt är ”en plats intill fönstret, där solens strålar når den, en fruktansvärd plats”, säger sommelieren.
Enligt experten är ”den bästa platsen en sval, torr plats, borta från ljus och med en konstant låg temperatur”. Han tillägger dock att det inte heller är nödvändigt att förvara den i kylskåpet.
Om du köper olivolja i dunkar, oavsett om det är tre- eller femlitersdunkar, rekommenderar sommelieren att du häller över den i mindre flaskor med mörk färg för att skydda den mot ljuset. Och när det gäller dunkar föredrar han att förvara dem i ett skåp, borta från direkt solljus och temperaturväxlingar.
Olivoljans hälsosamma egenskaper
Den spanska nutritionsstiftelsen (FEN) betonar att olivolja är en källa till enkelomättade fettsyror, omättade fettsyror och vitamin E. Eftersom den är rik på mättade och enkelomättade fettsyror, men har ett lågt innehåll av fleromättade fettsyror, är ”olivolja mycket stabilare än andra oljor”, som FEN-rapporten citerar. Av denna anledning beskrivs den som ”idealisk” för stekning.
Världshälsoorganisationen (WHO) betonar också att omättade fetter – som finns i olivolja, liksom i fisk, nötter, avokado och andra livsmedel – är ”att föredra” framför mättade fetter, som finns i fett kött eller palmolja, liksom transfetter, särskilt de som produceras industriellt i ultraprocessade livsmedel som kex eller frysta pizzor.