Grönsaker är de mest näringsrika livsmedlen i näringspyramiden. Men när vi lagar dem slutar vi ofta med att eliminera alla deras näringsämnen.
Det är därför vi i följande artikel kommer att berätta rätt tillagningstid för varje grönsak så att de inte blir överkokta eller förlorar sina näringsämnen och fördelar.
Vad är rätt tillagningstid för varje grönsak så att den inte blir överkokt?
Först bör du veta att en potatis inte har samma tillagningstid i en kastrull med kokande vatten som i ugnen. Ofta när vi överkokar grönsaker, särskilt kokta grönsaker, förblir näringsämnena i vattnet.
Det är alltid lämpligt att koka varje grönsak för sig för att respektera dess koktid och sedan, om receptet kräver det, blanda ihop dem när de är kokta.
Om du ska koka grönsakerna i kokande vatten rekommenderar vi att du tillsätter cirka 15 gram salt per liter vatten innan du lägger i grönsakerna.
Om du inte ska använda dem omedelbart är det bäst att koka dem al dente, kyla dem i vatten och is och förvara dem väl övertäckta i kylen tills de ska användas.
Potatis
20 minuter i en kastrull med vatten eller i ugnen, 10 minuter i mikrovågsugnen.
Morot
25 minuter i en kastrull med vatten eller i ugnen, 10 minuter i mikrovågsugnen.
Sparris
10 minuter i kokande vatten, 5 minuter i ugn eller mikrovågsugn.
Broccoli
6 minuter i kokande vatten, 4 till 5 minuter i ugn eller mikrovågsugn.
Pumpa eller squash
20 minuter i kokande vatten, 10 minuter i mikrovågsugn. I ugnen måste de vara minst 30 minuter om du lägger hela grönsaken i ugnen, men om du skär dem i bitar kan du laga dem på 15 minuter.
I vilket fall som helst är det viktigt att klargöra att inte alla ugnar och stekpannor fungerar på samma sätt. Vissa ugnar har en temperaturregulator och tillagas på kort tid, medan andra kan ta mycket längre tid. Det är därför du måste kontrollera grönsakerna genom att sticka dem med en gaffel eller en kniv.