”Om folk visste vad som fanns i sallad eller tomater skulle de inte äta mer”.

tomater

Enligt en sociolog och författare talas det inte mycket om mängden kemikalier och bekämpningsmedel i den mat som miljontals människor konsumerar varje dag. Här är hans analys.

Frukt och grönsaker måste vara en del av en balanserad kost för god hälsa. Detta är vad läkare har förklarat, eftersom deras näringsämnen hjälper kroppen att fungera ordentligt. Men i en värld med massiv livsmedelsproduktion kan det till och med vara ohälsosamt att äta en sallad.

Rafael Navarro de Castro, sociolog och doktorand i jordbruksutveckling och landsbygdsutveckling, förklarar att det är mycket vanligt – men att det talas lite om det – att maten vi äter är förorenad av bekämpningsmedel.

Och även om det är en komplex kamp är det som experten frågade, i samtal med BBC Mundo, att åtminstone butikerna och varumärkena borde vara ärliga och ange med synliga tecken var maten kommer ifrån och hur förorenad den är med bekämpningsmedel.

Detta ”så att vi vet vad vi stoppar i munnen och sedan är det upp till oss att bestämma”.

Farorna med att äta mat som är förorenad med bekämpningsmedel

I sin bok Greenhouse Planet använder Navarro de Castro Sara, som är jordbruksingenjör, för att visa hur jordbruksindustrin påverkar människors hälsa och miljön.

I detta sammanhang är det viktigt att förstå skillnaderna mellan ekologisk och ”vanlig ’ mat: ekologisk mat ska vara fri från bekämpningsmedel, inte genetiskt modifierad, fri från antibiotika och hormoner och mer ’respektfull” mot planeten.

”Vanlig” mat kan däremot vara förorenad med bekämpningsmedel eller konstgödsel, vara genetiskt modifierad och innehålla hormoner eller antibiotika.

Författaren förklarar att det är viktigt att känna till skillnaden och att göra konsumenterna medvetna om vad de äter.

”Det är inte bara det att tomater inte smakar något, utan att de dessutom är förorenade och innehåller många kemikalier som är skadliga för oss, och det vet mer eller mindre alla. Frågan är, om vi alla vet att de är förorenade, varför fortsätter vi då att köpa dem och varför fortsätter vi att äta dem?

Men hur påverkar förorenad mat hälsan?

Enligt Navarro de Castro är bekämpningsmedel ”cancerframkallande, de påverkar hormonsystemet och fortplantningssystemet”. Det är känt att det finns många problem med hypotyreos, cancerformer som är relaterade till mängden bekämpningsmedel.

”Även kranvatten och öl har bekämpningsmedel i sig. Det är känt, men konsumenten reagerar inte och institutionerna reagerar inte”.

I linje med detta betonade experten vikten av att kräva att företagen är transparenta med innehållet i sina livsmedel: ”Det borde vara mycket tydligt varifrån varje produkt kommer och vilka kemikalier som finns i en apelsin, mangold, sallad eller tomat och sedan kan alla bestämma om de vill äta det eller inte”.

”Min förläggare och redaktör säger åt mig att inte prata för mycket om bekämpningsmedel, eftersom människor föredrar att inte veta vad som finns i sallad, tomater eller jordgubbar, annars skulle de inte äta dem”, sade han.

Navarro de Castro påpekade att det är ”normaliserat” att livsmedel innehåller upp till sju olika bekämpningsmedel, en överdriven kemisk förorening som miljontals människor konsumerar dagligen.

Han klargjorde dock att ”jag tillhör inte dem som säger: noll bekämpningsmedel. Jag tror att det under vissa omständigheter fortfarande är nödvändigt att använda bekämpningsmedel i en pestsituation, men nu besprutas plantagerna i förebyggande syfte och mängden bekämpningsmedel vi äter är fruktansvärd.

Hur man undviker att få i sig så mycket bekämpningsmedel

Ekologisk mat är alltid dyrare än ”vanlig” mat, så det kan vara ett hinder för att vilja äta utan föroreningar.

Experten förklarade dock att ett första steg kan vara så enkelt som att försöka köpa och konsumera säsongens frukt och grönsaker, ”ett framsteg för civilisationen som inte kräver någon större ekonomisk ansträngning”.

Faktum är att konsumtion av frukt och grönsaker som importeras från andra länder kan innebära att produkterna har förorenats och modifierats så att de kan hålla längre innan de anländer till landet.

I samma intervju med BBC sade sociologen dessutom att vi lever i en värld av motsägelser, där mycket ångest och rädsla genereras av de beslut som man fattar, ”särskilt människor som gör saker som de vet är fel.

”Det kan vara därför som människor föredrar att inte känna till detaljerna. De vill inte veta för mycket för att inte känna sig hemska. Vi lever med det (…) eftersom det är nästan omöjligt att göra rätt”.

Trots detta efterlyser han och hans bok en ökad medvetenhet om de val man gör i sitt dagliga liv, inklusive vilken typ av sallad eller tomat man ska lägga på salladen vid nästa lunch.

Bon Centuri