Denna enkla vardagsrutin kan öka risken för korskontaminering.
I våra dagliga liv gör vi omedvetet en rad misstag i köket som kan göra oss sjuka. Från att inte tina upp maten på rätt sätt till att inte förvara den på rätt sätt.
Men risken ligger inte bara i själva hanteringen av maten, utan när vi diskar kan vi också riskera korskontaminering. Instagram-profilen @realfooding (2 miljoner följare) lyfter fram en vana i denna dagliga uppgift som vi måste bannlysa: att använda samma trasa för att torka disken och torka händerna.
Varför du inte ska använda samma trasa för att torka disken och torka händerna
Det är en gest som vi har mer än internaliserat: du avslutar disken och torkar händerna med den typiska disktrasan som du har på bänken, samma som du har använt för att torka disken. Även om du har en diskmaskin har du förmodligen använt den för att torka överflödig fukt som kan ha lämnats kvar i en kopp eller ett glas.
Men, som experterna på Realfooding har varnat för, att använda samma handduk för att torka händerna och för att torka disken efter att ha diskat eller efter att ha kommit ut ur diskmaskinen är ett misstag du inte bör göra.
”Du kanske inte vet det, men dina händer kan komma i kontakt med potentiellt förorenade ytor, som kranar, redskap, apparater och till och med rå mat”, säger de. Om du använder samma handduk överför du alltså mikroorganismerna direkt till de redskap eller tallrikar som kommer i kontakt med maten. ”Risken ökar i fuktiga miljöer, där bakterier lätt kan överleva och föröka sig”, tillägger de.
För att minska denna risk är det därför bäst att använda separata handdukar, en enbart för händerna och en enbart för disken.
Andra misstag du inte bör göra i köket
I samma video finns det två andra misstag att undvika. Å ena sidan bör du inte återanvända plastpåsar från snabbköpet för att förvara mat. Dessa är inte utformade för säker kontakt med livsmedel och kan ha utsatts för förorenade ytor, vilket ökar risken för korskontaminering.
Dessutom ”garanterar deras sammansättning inte säkerhet vid långvarig matförvaring”, insisterar de, så det är bäst att använda återanvändbara behållare eller påsar som är särskilt utformade för livsmedelsanvändning, ”vilket garanterar säkerheten och hygienen för din mat”.
Realfooding påminner också om vikten av att inte tvätta ägg innan man förvarar dem. Äggskalet har en kutikula som fungerar som en skyddande barriär mot mikroorganismer och när det är vått försvagas detta lager, vilket underlättar för bakterier som Salmonella att ta sig in genom skalets porer. ”Istället för att tvätta dem, om de är smutsiga, är det bäst att gnugga dem försiktigt med en ren, fuktig trasa strax före användning”, avslutar de.