Min mormors och min mosters bästa vaniljkladdkaka, den enklaste och fluffigaste (och deras tips för att göra den).

När du väl har provat den här hemlagade vaniljkakan kommer du inte att kunna leva utan den. Förutom att den är fluffig smakar den så gott att du inte kommer att kunna äta bara en liten bit.

När vi börjar med bakning är det recept på sockerkaka vi börjar med vanligtvis vaniljsockerkakan. Den är mycket lätt att göra och passar för nybörjare, den är alltid mjuk, fluffig, saftig… Kort sagt: den är en riktig fröjd.

Perfekt till frukost eller som eftermiddagsfika, med ett glas mjölk, en varm choklad eller en kopp te, detta recept på vaniljsvampkaka som jag ärvt från min mamma och min moster , kommer att glädja hela din familj. Och om du har små barn hemma, kommer du att se: de kommer att sluka den. Dessutom är det bra att den kan tillagas på nolltid. Så du kan göra den när du känner för det.

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 200 gram socker
  • 250 milliliter mjölk
  • 330 gram mjöl med jäsmedel
  • 5 teskedar vaniljessens
  • 150 gram smör
  • 1 tesked bakpulver
  • florsocker

1. Separera gulorna från vitorna

Knäck äggen och separera gulorna från vitorna. Ställ åt sidan separat.

2. Förbered degen

Lägg smöret i en skål, tillsätt sockret och blanda väl till en fin kräm. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt hälften av mjölet, bakpulvret och hälften av mjölken och fortsätt att röra om tills blandningen är väl införlivad.

3. Rör i mjölet

Tillsätt resten av mjölet och mjölken, häll i vaniljessensen och blanda igen.

4. Vänd ner äggvitorna

Vispa äggvitorna styva med en elvisp och vänd ner dem i den tidigare blandningen.

5. Baka sockerkakan

Häll smeten i en mjölad, krönformad kakform, knacka för att släppa ut luften i blandningen och grädda i 170 °C i ca 40 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr när den sticks igenom.

6. Stjälp upp och servera

Låt vaniljkakan stå i formen i ca 15 minuter och lossa den försiktigt från formen. Låt svalna på ett galler och pudra över lite florsocker före servering.

De viktigaste tipsen

Den här kakan är mycket lätt att göra. Det finns dock ett antal knep som hjälper dig att uppnå ett perfekt resultat.

  • Smör. Cirka 30 minuter innan du börjar förbereda sockerkakssmeten ska du ta ut smöret ur kylen så att det mjuknar något. På så sätt kommer du att kunna arbeta det bättre.
  • Ägg. Försök att välja ägg av bästa kvalitet. De ska komma från hönor som lever i frigående burar, som äter ekologiskt foder och som har blivit pickade på landet. Precis som med smör, ta ut äggen ur kylen en stund i förväg.
  • Mjöl. För att sockerkakan ska bli mjuk och fluffig är det viktigt att sikta mjölet innan du blandar det med äggulorna som vispats med sockret. Ta en sil och låt det passera genom medan du rör på handleden. På så sätt undviker du klumpar och klumpar.
  • Integrera ingredienserna. När du har blandat mjölet väl med äggulorna och sockret är det dags att tillsätta äggvitorna tills de är styva. Så att vitorna inte rinner ner, införliva dem, lite efter lite, med omslutande rörelser.
  • Hur man berättar när svampkakan är klar. Utför tandpetartestet. Stick i mitten av kakan med en lång träpinne (du kan också använda en spett) och om den är ren kan du ta ut den ur ugnen. Vänta några minuter tills den svalnat och ta försiktigt ut den ur formen.

Idéer och varianter för vaniljsvampkaka

  • Om du inte har en kronformad kakform hemma, oroa dig inte. Du kan använda en rund kakform eller en rektangulär plommonkakform. Se till att kakan är väl genomstekt innan du tar ut den ur formen.
  • När du har lärt dig den här kakan kan du göra några variationer. Du kan till exempel tillsätta lite kakaopulver eller riven mörk choklad, apelsin- eller citronskal, nötter… I det senare fallet, för att förhindra att de går till botten, mjöla dem innan du blandar dem i degen.
  • Denna svampkaka kan vara basen för en underbar tårta. Du kan skära den på mitten och bre den med jordgubbs-, persiko- eller apelsinsylt, eller med kakao och hasselnötskräm.
  • Om du har en speciell måltid eller jubileumsfest kan du täcka den med smält mörk choklad. Lägg då den helt avsvalnade sockerkakan på ett galler med en bricka under och häll chokladen mitt på så att den rinner ner längs sidorna.
  • Du kan också dekorera den med några klickar grädde och några bär. Det blir jättefint med björnbär, blåbär, hallon eller en massa röda vinbär.
Bon Centuri