Livsmedelsmyndigheten kräver omedelbar kassering av plastförpackningar när dessa varumärken släpps

plastförpackningar

Den totala marknaden för plastförpackningar uppgår till cirka 2,5 miljoner ton per år och att använda skadade tupperware innebär risker för matsmältningskanalen.

I dagens värld där människor har allt mindre tid att kombinera arbete med en hälsosam livsstil, sport, tillräckligt med sömn och ett socialt liv, har matlagning blivit en prövning, särskilt på ett hälsosamt sätt. Av denna anledning väljer många att laga mat under helgen för att organisera de följande dagarna tack vare ett element som har blivit viktigt i köket: tuppern eller plastbehållaren.

Även om det inte finns några exakta siffror på hur mycket plasttupperware som konsumeras varje år, uppskattas den totala marknaden för plastförpackningar till cirka 2,5 miljoner ton per år, enligt uppgifter från Cicloplast (2021). Om man tar hänsyn till denna siffra återvinns endast 51% av dessa i Spanien, enligt uppgifter från Eurostat, och resten hamnar i förbränningsanläggningar.

Bristande medvetenhet om återvinning kan vara en av anledningarna till att många konsumenter i åratal använder samma förpackningar för livsmedel, med de risker som detta innebär. Men när kan vi veta att det är dags att göra sig av med dem? En europeisk myndighet i frågan pekar på ett antal varningssignaler.

Tecken på att det är dags att slänga plastförpackningar

En av de detaljer som vi måste komma ihåg är att alla förpackningar inte kan användas till allt, till exempel mikrovågsugnen eller diskmaskinen. I det första fallet måste det finnas en särskild etikett som anger att den kan värmas i apparaten och i det andra fallet kan temperaturen på vattnet och diskmedlet göra att den försämras snabbare.

Merja Virtanen, specialist på Livsmedelsverket, förklarar till exempel på iltalehti.fi att ”skador på plast kan leda till att kemikalier och mikroplaster migrerar från plastförpackningen till de livsmedel som kommer i kontakt med den”. Virtanen betonar att enskild användning av förpackningar som redan har skadats inte i sig är skadligt för konsumenternas hälsa, ”men fortsatt användning av skadade plastförpackningar bör undvikas.

”Skador på plast kan leda till att kemikalier migrerar från förpackningen”.

Specialisten betonar också vikten av att undvika mikrovågor när det inte finns någon etikett som tillåter det, men det mest grundläggande är att upptäcka om tupparna har vita fläckar eller sprickor. Om så är fallet försäkrar Virtanen att det är ett tecken på att vi bör göra oss av med dem. Men återvinn dem alltid.

Konsekvenser av att använda 

Vi måste dock komma ihåg att om vi inte slänger dessa skadade behållare finns det en rad fysiska risker eller sjukdomar. För det första är tupperware av plast tillverkade av polymerer som kan brytas ned med tiden, särskilt om de är spruckna eller slitna, vilket leder till att kemikalier som bisfenol A eller ftalater frigörs. När en plastmugg är sprucken eller sliten är det dessutom mer sannolikt att den släpper ifrån sig små plastpartiklar (mikroplaster) som innehåller föroreningar och kan orsaka inflammation i matsmältningskanalen.

Slutligen, på lång sikt, kan fortsatt konsumtion av mat som förvarats i skadade plasttupperware ha kumulativa hälsoeffekter, såsom lever- och njurskador och risk för sjukdomar som diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdom.

Bon Centuri