En kost rik på nötter, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och fisk är starkt förknippad med en minskning av dödligheten av alla orsaker.
Nötter och fullkorn förlänger livet, medan för mycket rött (och processat) kött och sockerhaltiga drycker förkortar det. Detta är resultatet, i extrem syntes, av en studie baserad på 41 systematiska översikter och metaanalyser som involverar mer än en miljon människor, där forskare från University of Bologna också deltog. Arbetet, som publicerades i tidskriften Advances in Nutrition, undersökte 14 livsmedelsgruppers inverkan på risken för dödlighet av alla orsaker: korn (hela och raffinerade), frukt, grönsaker, nötter, baljväxter, fisk och fiskprodukter, ägg, mjölk och mejeriprodukter, kött och köttprodukter (inklusive rött och vitt kött, bearbetat och obearbetat), sockersötade drycker och tillsatt socker.
Skyddande roll
Resultaten är tydliga och på sätt och vis märkliga. En kost som är rik på nötter, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och fisk är starkt förknippad med en minskning av dödligheten av alla orsaker: dessa livsmedelsgrupper (särskilt nötter och fullkornsprodukter ) spelar därför en skyddande roll för den allmänna hälsan och livslängden. Även om det är i mindre utsträckning finns det också ett samband mellan hög konsumtion av baljväxter och vitt kött och en lägre dödsrisk . Däremot korrelerar frekvent konsumtion av rött och processat kött samt sockerhaltiga drycker med ökad dödlighet: dessa livsmedel bör därför begränsas så mycket som möjligt om man vill leva länge. Höga intag av tillsatt socker, raffinerade sädesslag och ägg visade sig ha ett signifikant samband med ökad dödlighet, om än i mindre betydande grad. När det gäller mejeriprodukter kunde man inte se något samband med förväntad livslängd, varken positivt eller negativt.
Viktiga näringsämnen
”Våra resultat bekräftar de fördelar för livslängden som förknippas med ökad konsumtion av nötter, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och fisk, som alla är tydligt förknippade med lägre dödlighet”, förklarar forskarna. Dessa livsmedel är i allmänhet rika på viktiga näringsämnen, bland annat vitaminer, mineraler, kostfibrer och hälsosamma fetter, som är avgörande för att minimera inflammation, förbättra den metabola hälsan och förebygga icke smittsamma sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer. Livsmedel som främjar lång livslängd innehåller antioxidanter och bioaktiva ämnen som bidrar till att minska oxidativ stress, vilket bidrar till att förbättra immunförsvaret och endotelfunktionen (endotelet är den vävnad som klär hjärtats, blodkärlens och lymfkärlens innerväggar och bildar en barriär mot omvärlden).
Mättade fetter och sockerarter
Omvänt är en högre konsumtion av bearbetat kött, obearbetat rött kött och sockerhaltiga drycker förknippad med en ökad risk för dödlighet. Både höga halter av mättat fett i rött (och processat) kött och höga halter av fria sockerarter är förknippade med inflammation, insulinresistens och oxidativ stress. Kronisk inflammation och oxidativ stress är välkända processer som främjar hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och andra sjukdomar. Den nya studien bekräftar därmed att kosten spelar en nyckelroll i utvecklingen av många icke-smittsamma sjukdomar, som står för cirka två tredjedelar av alla dödsfall i världen (mer än 66%), där ischemisk hjärtsjukdom (otillräcklig blod- och syretillförsel till hjärtmuskeln) är den främsta dödsorsaken.
Förebyggande av sjukdomar
Sambandet mellan kost och livslängd förmedlas av ett antal metaboliska och kardiovaskulära faktorer som måste beaktas, bland annat högt blodtryck, hyperglykemi, onormal lipidprofil och högt kroppsmasseindex . Eftersom suboptimala kostmönster är riskfaktorer för kroniska icke-smittsamma sjukdomar som kan förebyggas är det viktigt att förstå hur olika livsmedelsgrupper är kopplade till dödlighet”, betonar forskarna. Denna studie belyser hur kosten spelar en nyckelroll i förebyggandet av sjukdomar som högt blodtryck , diabetes och hjärt-kärlproblem: ”resultaten ger viktig information för utvecklingen av riktlinjer och åtgärder för folkhälsan”. Det behövs ytterligare arbete för att undersöka skillnader inom livsmedelsundergrupper, konstaterar de. ”Dessa insatser skulle kunna belysa om vissa frukter, grönsaker, kött eller spannmål är mer eller mindre fördelaktiga och hur vissa faktorer (beredningsmetoder, kostsammanhang och kulturella influenser) bidrar till hälsoresultat.