Kökssvampar är ett dolt paradis för bakterier: vad du ska göra för att undvika att ta risker

Kökssvampar

Fuktiga och med matrester på sig är kökssvampar ofta en grogrund för tusentals bakterier. Vad du ska göra för att undvika detta och hur ofta du ska byta ut dem.

Använder du din svamp varje dag? Om du inte underhåller den ordentligt kan bakterier snabbt spridas.

Vi använder svampen för att diska våra köksredskap varje dag. Men har du någonsin funderat på vad som egentligen finns i de hundratals skrymslen och vrår som en tvättsvamp består av? Svaret kan vara kyligt. Eftersom de ofta är fuktiga och fulla av matrester är de det perfekta territoriet för mikrober att ha en fest.

Som mikrobiologen Markus Egert förklarade för BBC kryllar det ofta av bakterier i kökssvampar. I en studie från 2017 identifierade han 362 olika bakteriearter. På vissa svampar var bakterietätheten högre än hela världens befolkning – 54 miljarder bakterier per kvadratcentimeter! För att sätta det i perspektiv är det ungefär lika mycket som vi skulle hitta i ett prov av mänsklig avföring.

Egert förklarade att svamparnas struktur, full av hål och håligheter, skapar det perfekta utrymmet för mikrober att bosätta sig och växa. ”Inuti en svamp finns det så många olika nischer att alla mikrober känner sig som hemma”, säger han till brittiska medier.

Kökssvampar är en fristad för bakterier, men det finns sätt att hålla dem renare.

Alla dessa bakterier är dock inte dåliga. Faktum är att många inte utgör någon hälsorisk. Problemet uppstår med potentiellt patogena bakterier, som kan vara farliga för personer med svagare immunförsvar, till exempel barn eller äldre.

Men det finns ingen anledning till oro. Jennifer Quinlan, professor i livsmedelssäkerhet, har också studerat denna fråga. I sin forskning fann hon att endast 1-2% av svamparna innehöll bakterier som förknippas med matförgiftning. Och ändå orsakar de flesta av bakterierna i svampar inte allvarlig sjukdom. Så även om vi inte ska underskatta dem är bakterier i svampar inte det stora hot som vi föreställer oss att de är.

Vore det bättre att byta till en diskborste?

Om nu svampar inte är så dåliga, varför väljer vissa människor alternativ som borstar? Det visar sig att borstar har en stor fördel: de torkar mycket snabbare än svampar. Detta gör det svårare för bakterier att stanna kvar och fortsätta att föröka sig.

I en studie från 2022 jämfördes bakterier på svampar och borstar, och borstarna kom ut på topp med färre bakterier totalt sett. Dessutom är borstar lättare att rengöra, vilket gör dem ännu mer attraktiva.

Även om svampar inte är det största hälsohotet, menar experter att om vi använder dem för att rengöra rått kött eller mat som kan vara förorenad, kan bakterier som Salmonella trivas där.

På kökssvampar växer bakterier snabbt, men alla är inte farliga. En borste kan dock vara lättare att underhålla utan bakteriell risk.

vad ska man göra med svampar? Svaret ligger i hygienen. Om vi rengör dem regelbundet, t.ex. genom att stoppa dem i diskmaskinen eller mikrovågsugnen i en minut, kan vi minska mängden bakterier. Men man måste vara försiktig, eftersom det kan leda till att mer resistenta bakterier överlever och förökar sig snabbare. Så för att undvika detta är det bäst att byta ut svampen varje vecka.

Ett annat värdefullt tips är att undvika att lämna svampen våt i diskhon mellan användningarna. Om du pressar den ordentligt efter användning torkar den snabbare och samlar inte på sig så mycket fukt. Och naturligtvis, om svampen är gammal eller överanvänd, är det dags att säga adjö.

Att byta ut din disksvamp varje vecka är ett enkelt sätt att minska bakterietillväxten och hålla ditt hem rent.

Så även om kökssvampar inte är så läskiga som de låter, kan borstar vara ett mer hygieniskt alternativ, eftersom de är lättare att hålla torra och bakteriefria. Men om du föredrar att hålla fast vid svampen ska du bara hålla den väl underhållen – ditt kök och din hälsa kommer att tacka dig!

Bon Centuri