Enkelt, snabbt och gott för alla dagens måltider
Tro det eller ej, men frityrkokningsdillen har även nått professionella kockar. Faktum är att kocken och journalisten Aefa Mulholland berättade för Business Insider hur hon använder den till varje måltid, inklusive frukost. Hon är utbildad kock och har arbetat i kök i olika länder och städer, som Skottland, Sydney och Toronto. Här är hennes sju grundrecept som hon återkommer till gång på gång för att de är så snabba och enkla att göra.
Sött och salt mellanmål
Blanda i en ramekin: en matsked farinsocker och 30 gram hackad lök. Smörj under tiden en annan ramekin med olivolja och knäck ett ägg i den.
Därefter öppnar vi en brödrulle på mitten och lägger den med framsidan nedåt i fritösen mellan de två tidigare formarna. Lägg dessutom ett par baconremsor på ett galler som placerats över äggformen.
Efter tre minuter vänder du på rullarna och lägger på en skiva cheddarost. Tillaga i sju minuter eller tills ägget och baconet är genomstekta.
Lägg slutligen lök, ägg och bacon på brödet och lägg på några skivor tomat eller någon sås efter smak. Kan du föreställa dig hur många stekpannor som kan färgas för att göra det här receptet utan en fritös?
Frittata-bitar
För att göra denna förenklade miniversion av en frittata (en slags italiensk omelett) behöver vi: 3 ägg, 22 gram riven cheddarost, 15 gram hackad koriander (även om denna ingrediens är valfri), 15 gram skivade svarta oliver, 15 gram halverade körsbärstomater, två matskedar hackad inlagd jalapeños och ytterligare två matskedar hackad rödlök.
I princip måste du blanda alla dessa ingredienser tillsammans och lägga dem i muffinsformar som tidigare smorts med olivolja. Tillsätt salt och peppar efter smak. Sedan lägger vi formarna i vår fritös och tillagar i 12 minuter på 176 grader.
Fransyska toastfingrar
Lägg limpbröd eller tjocka skivor skivat bröd i blöt i en blandning av ägg, helmjölk och vaniljextrakt i minst tio minuter.
Skär sedan brödet i fingrar så att de passar bättre i fritösens korg. Tillaga i 180 grader i sex minuter på varje sida. Om du märker att de blir för torra, spraya korgen med lite olja innan du tillagar dem igen.
Vid servering är det valfritt att strö lite socker på toppen.
Mini cheesecakes
Det här är ett av de enklaste och snabbaste dessertrecepten att göra. Det första steget är att krossa några Mariakex och blanda dem med socker och smör. Blanda sedan färskost, yoghurt, vaniljextrakt, ägg och citronskal.
Lägg sedan i muffinsformar först kexen och sedan ostblandningen. Värm fritösen till 176 grader och baka våra mini cheesecakes i 8 till 10 minuter. Låt dem sedan svalna i kylskåpet i minst en timme. När det är dags att servera kan vi toppa dem med lite sylt, färsk frukt eller till och med Nutella.
Karamelliserad banan
Ett av de enklaste recepten du kan göra i en air fryer är karamelliserade bananer. Det är så enkelt som att skära en banan på mitten och pensla den med olja eller smör. Strö sedan över farinsocker och kanel och stek i fritösen på 187 grader i tre till fem minuter på varje sida.
Jackpotatis eller fylld jackpotatis
Tillagningstiden för denna mycket engelska maträtt beror på kapaciteten hos varje luftfryser, så du måste experimentera med tid och temperatur. Som referens kan vi dock ta de 204 grader i 45 minuter som anges i ”Business Insider”, innan du tar bort potatiskärnan och fyller den med pålägg. De mest traditionella påläggen är vanligtvis bacon, ost (eller flera olika ostar) eller coleslaw.
Söt och krispig blomkål med buffalosås
Vispa samman mjöl, majsstärkelse, salt, peppar och vatten till en smet för blomkålsbuketterna. När blomkålsbuketterna är väl täckta med smeten lägger vi dem i fritösen på 232 grader i 10 minuter. Efter denna tid penslar du dem med buffalosås och lägger tillbaka dem i fritösen i 8 till 10 minuter. Vi kan servera dem med mer buffalosås, blåmögelost, ranchsås eller allt på samma gång.