Ingen skursvamp eller trasa: det virala tricket för enkel rengöring av ugnsgaller

rengöring

Det finns vissa hushållssysslor när det gäller rengöring som inte gör oss för lata. Naturligtvis kan vi tänka på bättre planer, men vi älskar också att hålla vårt hus rent. Men när det gäller ugnen… då kryper latheten in. Särskilt när vi måste rengöra det där ugnsgallret som har samlat på sig så mycket fett att vi fastnar på det bara genom att röra vid det. Ja, vi känner igen den känslan.

Ibland samlar vi på oss så mycket fett i ugnen och särskilt på gallret att vi inte ens vet var vi ska börja. Om vi försöker rengöra det i själva ugnen hamnar fettet över hela apparaten, vilket inte alls verkar användbart. Men om vi tar ut den och försöker rengöra den i diskhon verkar vi aldrig bli färdiga med skrubbningen. Vi kan använda flera skursvampar och flera trasor och det finns fortfarande fett kvar. Det är därför vi idag ger dig ett trick som har blivit viralt.

TikTok-kontot @lostipsdegranny var den som gav nyckeln till att rengöra dessa grillar som vi ibland inte ens vet hur vi ska ta itu med. Normal skursvamp, aluminiumskursvamp, en trasa …? Vi lämnar allt det där åt sidan i dag, för vi kommer inte att behöva det.

Så här rengör du ugnsgallret

Vi har lagat mat i vår ugn och vi har redan njutit av det bästa, nämligen att avnjuta den utsökta maten vi har lagat, men nu kommer sanningens ögonblick, ögonblicket då vi ska rengöra. Det är en komplicerad tid att rengöra ugnen. För även om det inte är svårt, är det oftast en ganska obekväm uppgift, eftersom vi måste rengöra på ett ganska obekvämt sätt. Men det är inte det värsta, det värsta kommer när vi tittar på ugnsgallret.

Detta samlar vanligtvis mycket fett och på grund av dess form, med hålen, är det ganska komplicerat att ta bort allt fett som finns kvar på det. Men den här gången kommer det inte att vara så svårt och vi kommer att kunna slutföra denna uppgift mycket snabbare och framför allt framgångsrikt.

Som sagt, vi glömmer skursvampar och trasor och skaffar i stället en kraftfull avfettare, aluminiumfolie, vatten och ett par handskar. Med det har vi allt vi behöver för att sätta igång och lämna vårt galler så gott som nytt.

När vi har allt vi behöver fortsätter vi med att blötlägga gallret i avfettningsmedel. Spara inte på det här steget, eftersom det kommer att göra det lättare för oss senare när vi börjar gnugga för att ta bort fettet. När alla hörn på gallret har avfettats låter du ugnsgallret vila i minst 10 minuter. Detta är viktigt för att fettet ska ”smälta” och mjukna. Detta kommer att göra följande steg mycket enklare.

Nu ska vi med aluminiumfolien göra en medelstor boll, som kommer att vara bekväm när vi har den i våra händer. Det här är vad som kommer att fungera som en skurplatta och gradvis ta bort allt fett och smuts som samlats på grillen. Så vi börjar gnugga över hela grillen som redan har applicerat fettborttagaren.

Om vi ser att aluminiumfoliebollen redan är mycket smutsig och skadad kan vi göra en ny och fortsätta med vårt arbete och gnugga gallret i de områden som fortfarande är smutsiga. När vi är klara slänger vi bollen i papperskorgen och fortsätter med att skölja gallret för att ta bort produkterna och smutsen som aluminiumet har lämnat efter sig. Och sedan har vi vårt ugnsgaller som är så gott som nytt igen.

Bon Centuri