Det är ett traditionellt recept som har gått förlorat med tiden.
Potatisomeletten är den mest populära tapan i Spanien. Detta bekräftas av studien Social importance of the tapa (2024 ) som utfördes av Saborea España och Hostelería de España i samband med World Tapas Day, som firas den 16 juni varje år. Detta framgår också av en undersökning som utförts av gourmetbageriet Barranco’s Food, som å andra sidan konstaterar att av alla de olika varianter av potatisomelett som finns är lökomeletten den mest populära.
Denna information är helt korrekt, eftersom det är ett välsmakande recept som är svårt att matcha: det är gott, det är billigt och, varför inte säga det, det är också vackert. Vem blir inte rörd av synen av en mjuk omelett som smälter på tallriken?
Denna maträtt är ett av våra bästa kulinariska flaggskepp och en stor attraktion för gastronomisk turism. Dessutom är det ett recept som många människor i vårt land äter nästan varje vecka. Men denna ”överätning” innebär att vi ofta lagar fler tortillas än vi kan äta och att mat som skulle kunna användas går till spillo.
Tricket för att ”rädda” en torr tortilla
Om vi gör för mycket omelett och det blir rester kvar är det naturligt att lägga dem i en tupper för att äta dem en annan gång, men när detta händer, ofta efter några dagar, blir den överblivna omeletten torr och oaptitlig.
Som tur är finns det ett litet knep för att förvandla den torra omeletten till en saftig och läcker delikatess. Nyckeln är att göra en speciell ”sås ” att hälla över omeletten för att hjälpa den att återfå sin fulla potential.
Ingredienser för att göra en omelett ”i sås
-lök, 1/2
-Vitlök, 1
Hackade persiljeblad (en handfull) -Saffransblad (en handfull)
Saffranstrådar (ca tio) -Mjöl, 1 msk.
-1 msk mjöl
-Salt (efter smak)
-1 glas vitt vin
-Vatten, 2 glas
-Extra jungfruolivolja (cirka tre skedar).
Ta fram en djup stekpanna eller gryta och häll i en skvätt extra jungfruolivolja (ca tre matskedar). Värm upp den och när den är klar, tillsätt finhackad lök, vitlök och persilja.
Tillsätt en sked mjöl innan det blir brynt och fräs det väl, så att allt blandas samman. Tillsätt sedan ett glas vitt vin och saffranstrådarna och låt koka i ett par minuter så att alkoholen avdunstar.
Tillsätt sedan de två glasen vatten och salt efter smak. När allt börjar koka lägger du den torra potatisomeletten i stekpannan eller grytan, helst skuren i portioner så att såsen tränger in väl i den.
Sänk slutligen värmen, täck över och låt koka i cirka 15 minuter. Efter denna tid stänger du av värmen och låter den vila i 10 minuter. Vår torkade omelett är redo att äta!
Detta trick är faktiskt en del av receptet på den traditionella ”tortilla guisada ’ och en utmärkt kulinarisk teknik som blir allt mindre vanlig, men som ger fantastiska resultat och ’väcker liv i” överblivna potatisomeletter från dagen innan.