För att lyfta dina vanliga sidorätter ett snäpp finns det inget som går upp mot det här riset som passar till kött, ägg och grönsaker.
Ris är ett av de mest populära livsmedlen i köket och kan bli mycket rikare och ännu mer näringsrikt med några extra minuter: det är krämigt, lätt rostat och fullt av smak. Med detta franska ris med smör och lök kan vi sätta ihop en måltid genom att helt enkelt lägga till sauterade grönsaker eller äggröra eller stekt ägg. Det är också perfekt som tillbehör till kött som kyckling, fisk, grillade biffar… Den är mycket enkel att tillaga, eftersom vi bara behöver en stekpanna.
Ingredienser för 4 portioner:
- 1 kopp långkornigt vitt ris
- 2 matskedar smör
- 1 medelstor lök, tunt skivad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl nötköttsbuljong
- 1 dl vatten
- 1 msk sojasås (ger färg och smak, tillval)
- 1/2 tesked timjan
- 1/2 tesked svartpeppar
- 1/4 kopp riven ost
- Hackad färsk persilja (för garnering)
Smörstekt ris och lök i fransk stil: hur man förbereder det
Smält 1 matsked smör på medelhög värme i en medelstor kastrull. Tillsätt löken och låt den fräsa i ca 5-7 minuter under omrörning tills löken är karamelliserad och gyllenbrun.
Tillsätt den hackade vitlöken och låt steka i ytterligare 1-2 minuter tills den släpper ifrån sig sin arom.
Tillsätt riset i pannan och rör om så att det sugs in och blir pärllikt.
Häll i köttbuljong, vatten, sojasås, timjan och svartpeppar. Rör om och låt koka upp.
Sänk värmen, täck över kastrullen och låt sjuda i 15-20 minuter eller tills riset är mört och vätskan har absorberats.
Ta av pannan från värmen och rör i resterande smör och riven ost och blanda väl,
Garnera med färsk persilja och servera denna snabba rätt.