Hur man gör auberginedipp med röd paprika

Steg för steg visar vi dig hur du tillagar denna läckra och näringsrika rätt utan krångel.

När det gäller att äta en maträtt, från en förrätt, en sallad och till och med en huvudrätt, är det ibland en dipp som kan göra skillnaden mellan en måltid och en spektakulär måltid.

Men långt ifrån den traditionella dippen, här är ett enkelt, gott och näringsrikt alternativ som kan ta din måltid till nästa nivå. Vi pratar om auberginedipp med rödpeppar, ett måste-recept i din receptbok. Här berättar vi steg för steg hur du tillagar den.

Dipp på aubergine och rödpeppar

Grönsakerna rostas i ugnen och mixas sedan för att skapa en krämig och läcker dipp med låg fetthalt.

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 2 röda paprikor
  • 1 lök (liten)
  • 1/4 tesked vitlökspulver
  • 2 matskedar vegetabilisk olja
  • 1 tesked oregano
  • 1 tesked basilika
  • 1/4 tesked salt

Förberedelser

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten.
  2. Skala auberginen med en potatisskalare för att ta bort huden.
  3. Skär i 1-tums kuber.
  4. Tärna de röda paprikorna.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Lägg alla ingredienser i en stor skål och blanda.
  7. Sprid ut ingredienserna på ett bakplåtspapper.
  8. Baka i ugnen vid 400ºF i 45 minuter. Rör om dippen ett par gånger under gräddningen.
  9. När auberginen är lätt brynt och mjuk, ta ut dippen ur ugnen.
  10. Låt svalna i minst 10 minuter.
  11. Häll dippen i en mixer. Mixa tills den är slät.
  12. Servera kall eller rumstempererad.

Tips för tillagning

Prova denna fettsnåla dip med grönsaksstrimlor eller på rostat bröd, eller som smörgåspålägg.

 

En hälsosam livsstil

Alla människor har olika livsstilar, vilket innebär att kostbehoven kan variera från fall till fall. Helst bör man vända sig till en nutritionist eller specialist för att få specialiserad hjälp.

Det finns dock ett antal allmänna tips som kan hjälpa dig att förbättra dina matvanor och ta ett första steg mot ett hälsosammare liv.

För att uppnå en hälsosam och balanserad kost rekommenderar hälsospecialister att man ökar konsumtionen av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, samt att man i måttlig mängd inkluderar alla livsmedelsgrupper som härrör från mjölk, samt kött, ägg, fisk och baljväxter, liksom fetter och oljor.

Däremot rekommenderas att minska konsumtionen av mättade fetter, liksom sockerarter och sockerhaltiga drycker, och istället välja olivolja, safflor, soja eller sockerersättningar.

När det gäller matvanor rekommenderas att man äter tre måltider per dag och överväger två mellanmål, samt dricker minst två liter vatten per dag.

Det är viktigt att nämna att även om hälsosam kost avser ett matintag i förhållande till kroppens näringsbehov, bör det också åtföljas av regelbunden fysisk träning för en god hälsa.

Bon Centuri