Hur länge ska man koka ett ägg för att det inte ska förlora sina egenskaper?

Med denna information kommer dina ägg att vara perfekta och se bra ut i dina måltider.

Hårdkokt eller kokt ägg är en av de enklaste och snabbaste förberedelserna att göra. Du måste dock använda rätt timing för att få det kokt och snyggt. Om du överkokar det kan gulan bli grönaktig och skalet kan fastna i gulan, vilket gör det svårt att ta bort. Därför ska vi i den här artikeln berätta hur länge du ska koka ett ägg för att det ska bli perfekt.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna njuta av en färsk, tillagad mat. Du kommer att märka hur vitan ska vara vit och kompakt, medan gulan är kokt men saftig på samma gång. Ta del av dessa rekommendationer så att ägget inte förlorar sina egenskaper under tillagningen.

Hur länge ska man koka ett ägg?

Innan du kokar ägg är det viktigt att du tar hänsyn till dessa detaljer. Det viktigaste är att använda färska ägg, du kan göra ett hemtest i ett glas vatten, om det sjunker är det perfekt att konsumera. Om det flyter betyder det att de inte är färska. Ett annat tips är att äggen ska vara rumstempererade när de kokas. Se också till att täcka dem helt med vatten vid kokningen.

När du kokar finns det två möjligheter. Antingen kan du lägga ägget i kallt vatten eller så kan du göra det när vattnet kokar. Om du bestämmer dig för att koka ägget i kokande vatten bör du låta det stå i 2 minuter längre än med kallt vatten.

Den exakta tiden att koka ett ägg är mellan 11 och 12 minuter beroende på äggets storlek. Om du låter det stå längre kommer det att se otrevligt ut och gulan blir grönaktig. Det kommer också att ha en stark rutten lukt. Vitan stelnar vid 62º C och gulan vid 68º C, så ägget bör kokas i lite mer än 10 minuter vid 69º C. Vattnet kokar vid cirka 100º C, vilket är när det börjar bubbla, så du kommer att ha ett kokt ägg efter 11 minuter.

Genom att koka ägget i 11 och 12 minuter får du en färsk, kokt produkt och förhindrar att det förlorar sina egenskaper. Ha denna information i åtanke för att njuta av en ingrediens i perfekt skick.

Bon Centuri