Hemmagjort trick: hur man rengör och desinficerar skärbrädor ordentligt för att eliminera mikroorganismer

Skärbrädor av plast är fulla av små organismer som förorenar allt i deras väg. Det är möjligt att rengöra dessa redskap med ett hemlagat trick.

Ett hemmagjort kök strick är ett användbart rengörings- och desinfektionsverktyg som kan göras på några minuter och med vardagliga ingredienser. För att till exempel rengöra och desinficera skärbrädor finns det ett antal enkla och mycket nödvändiga rekommendationer för att undvika kontaminering.

En av de viktigaste källorna till mikroorganismer som orsakar livsmedelsburna sjukdomar är korskontaminering. Med detta begrepp menas att livsmedel och produkter blandas med andra som är oförenliga och av helt annat ursprung. Ett exempel på detta är den kontaminering som uppstår när kött och grönsaker skärs på samma bräda utan att ens tvättas.

Korskontaminering kan förekomma mellan råa och tillagade livsmedel, och även mellan gluten och glutenfria livsmedel. Det kan förebyggas genom ett antal mycket praktiska försiktighetsåtgärder.

Ett hemligt knep och lite till: tips för att undvika korskontaminering av livsmedel

Kontaminerade livsmedel kan leda till livsmedelsburna infektioner. Detta inträffar när patogena mikrober, t.ex. bakterier från själva livsmedlet eller externa ämnen som allergener, kommer in i livsmedlet. De viktigaste källorna till korskontaminering kan vara bord, diskar, andra livsmedel och redskap.

Det är möjligt att undvika korskontaminering och spridning av mikroorganismer genom att följa ett antal rekommendationer:

  • Tvätta händerna ordentligt innan du hanterar råa livsmedel.
  • Använd olika redskap, t.ex. brädor och knivar, för råa, tillagade och vegetabiliska livsmedel.
  • Undvik kontakt mellan livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung i kylskåpet.
  • Rengör och desinficera ytor som bord och bänkskivor ordentligt.
  • Undvik kontakt mellan trasor och disktrasor och det är alltid bättre att använda pappersservetter för rengöring.

Ett hemmagjort trick för att rengöra och desinficera plastbrädor ordentligt och undvika korskontaminering

För att snabbt rengöra matbrädor av plast är det bäst att tvätta dem med mycket varmt vatten och diskmedel, sedan skölja dem för att ta bort eventuella matrester och slutligen torka dem noggrant med rena hushållspapper.

Denna metod kan dock vara mycket användbar för rengöring av redskap som inte har kommit i kontakt med råa livsmedel, kött, fisk eller produkter med stark lukt. För att desinficera skärbrädorna är ett effektivt hemtrick för djuprengöring nödvändigt. Denna procedur bör utföras minst en gång i veckan.

  1. Först och främst blötlägg skärbrädorna i vatten med blekmedel. En kapsyl blekmedel motsvarar var 4:e liter vatten.
  2. Låt plastbrädorna ligga i blekmedlet i en timme. Skölj dem väl och låt dem torka i den omgivande luften.
  3. För att rengöra och ta bort matrester och lukten av blekmedel, gör en andra rengöring med diskmedel och varmt vatten.
Bon Centuri