Fruktskålarna är ute: de bästa sätten att förvara färsk frukt och grönsaker, enligt experter

frukt

Du har säkert sett de där tweetsen eller Facebook-inläggen där en nybliven självständig person fyller sitt kylskåp med massor av mat som grönsaker, frukt, kött, etcetera, och du bara tänker ”Det kommer att bli dåligt”. Om du inte såg dessa fall var du förmodligen en av dem när du precis började göra din egen stormarknad.

Om du hade tur lärde du dig att köpa bättre och smartare, eller att ha knep som hjälper dig att bevara din mat bättre, antingen genom att frysa den, välja den bättre eller förhindra att den blir förorenad. När det gäller frukt finns det sätt att få den att behålla sin färskhet längre.

Varför frukt mognar

Innan vi ger dig knepen för att bättre bevara din mat bör du veta att frukter mognar på grund av produktionen av etylengas. I denna biologiska process i frukten utnyttjas luftens syre för att metabolisera lagringsföreningar, t.ex. socker eller stärkelse, vilket resulterar i koldioxid (CO2), vatten och energi. Denna process pågår från det att frukten hänger på trädet och under resten av dess liv, inklusive i din fruktskål.

Etylenet som syntetiseras under fruktens andning kallas för mognadshormonet. Vid det här laget bör du också veta att frukt och grönsaker andas och därmed absorberar syre från atmosfären och släpper ut koldioxid. Det är denna process som gör att de mognar eller åldras.

Det stora problemet med etylen är att även om det används för tillväxt och mognad av frukt och grönsaker, vilket gör att de mjuknar i konsistensen, förbättrar sin arom och hudfärg och ändrar sin sura smak till söt, är det denna gas som är ansvarig för åldrande och förruttnelse när livsmedlet passerar sin mognadspunkt. Det är också viktigt att notera att andningen delas in i två typer: klimakterisk och icke-klimakterisk.

Klimakteriska frukter och grönsaker har en snabb andning och har därför en kortare livslängd när de väl har skördats. Bland dessa frukter finns avokado, plommon, guava, fikon, kiwi, mamey, mango, äpple, melon, papaya, päron, banan, vattenmelon, tomat och sapote.

Det finns också de icke-klimakteriska, som har en mycket långsam andning, vilket möjliggör en längre lagringstid. Trots detta rekommenderar experter att man köper dessa livsmedel redan mogna, för samtidigt som de når sin mognad når de sitt åldrande. Med andra ord kommer de inte att bli bättre i din fruktskål, så när du köper dem bör de ha bra färg, arom och smak. Några frukter av den här typen är blåbär, broccoli, körsbär, hallon, jordgubbar, sallad, lime, litchi, citron, mandarin, apelsin, gurka, ananas, grapefrukt, vindruva och morot.

Vilka är de bästa sätten att konservera frukt?

När vi vet vilken typ av frukt vi har och varför de mognar, är nästa sak att veta det bästa sättet att förvara dem. Först och främst bör du veta att de klassiska fruktskålarna inte längre är ett alternativ,eftersom de påskyndar mognaden av de frukter som ligger i botten. Därför är idealet, enligt experter på ämnet, följande:

  • Dela in frukterna i klimakteriska och icke-klimakteriska, eftersom etylenet som produceras av vissa frukter påverkar dem alla lika mycket.
  • Om det finns en mogen bit, separera den så att den inte påskyndar mognadsprocessen för resten.
  • När det gäller bananer, separera dem från stammen till stjälken för att fördröja mognadsprocessen.
  • Om du har mogen, blåslagen eller skadad frukt, ät den snabbt för att undvika att påskynda mognadsprocessen för dina andra livsmedel.
  • Ha flera korgar för förvaring av frukt, eftersom detta förhindrar att de alla andas i ett litet utrymme och därför inte mognar snabbt.
Bon Centuri