Även om denna apparat är ett lättare alternativ till den traditionella fritösen, förvandlar den inte automatiskt någon mat till hälsosam mat.
Frityrkokaren har revolutionerat köken med löftet om att tillaga krispig mat med mindre fett. Nutritionisten Luis Zamora varnar dock för några av de myter som omger användningen och påpekar att även om denna apparat är ett lättare alternativ till den traditionella fritösen, gör den inte automatiskt all mat hälsosam.
I Cadena Dials program ”Atrévete” förklarar Zamora att den största skillnaden mellan de två alternativen är tillagningsmetoden: ”När vi steker, hur bra vi än gör det, tillför vi en viss mängd olja och kalorier till maten, och när vi gör det i fritösen är det som att baka den”. Även om överflödig olja undviks betyder det därför inte att allt som tillagas i denna apparat är hälsosamt.
Matvaror som du inte bör lägga i en luftfritös.
”Om det jag gör är att undvika att steka nuggets eller en San Joao, och jag gör det i fritösen, är det fortfarande ett ultraprocessat livsmedel som jag äter”, förtydligar han. Inte alla ingredienser är lämpliga för denna apparat. Zamora nämner att livsmedel med hög vattenhalt, till exempel vissa grönsaker, kan generera ånga och påverka motståndet.
Han varnar också för ett vanligt misstag vid rengöring av fritösen: ”Det finns människor som säger: ’Du fyller korgen med vatten och diskmedel, sätter på den och så rengör den sig själv’. Och andra säger: ’Nej, då förstör du den. För att undvika problem rekommenderar han att man rengör den urkopplad och kall. En annan av de vanligaste farorna är att använda bakplåtspapper inuti apparaten. För att undvika denna risk föreslår han att man använder ”speciella silikoner för fritöser”, som också gör rengöringen enklare.
Säkerhet och elförbrukning i fritöser
Zamora påminner oss om vikten av att använda fritösen med försiktighet, se till att det finns tillräckligt med utrymme för luftcirkulation och undvika att överbelasta korgen. Han nämner också att dess elförbrukning är lägre jämfört med andra apparater: mellan 700 och 2000 kWh, medan en konventionell ugn ligger mellan 2000 och 5000 kWh.
Nutritionisten drar slutsatsen att denna apparat kan vara en bra allierad i köket om den används på rätt sätt och med hälsosam mat, men insisterar på att det inte är en magisk lösning för att förbättra näringen.