En rengöringsexpert förklarar hur man rengör spiskåpans filter: ”Det ofelbara tricket är …”.

spiskåpan

Att upprätthålla en regelbunden rengöringsrutin är viktigt för att förhindra att apparater samlar på sig fett och smuts.

Atthålla köket rent är viktigt av flera anledningar som påverkar både dina vitvarors hälsa och prestanda. En regelbunden rutin i detta rum i hemmet säkerställer livsmedelssäkerheten, eftersom matrester och smuts kan vara en grogrund för bakterier och baciller. Dessutom kan ansamlingar av fett och smuts på apparater och ytor försämra deras prestanda, vilket gör att de förbrukar mer energi och påverkar deras hållbarhet.

Om det är något som ofta glöms bort i den här rengöringsrutinen så är det köksfläkten. Det är en viktig komponent i köket som ansvarar för att eliminera ångor, lukter och fett som genereras under matlagningen. Dess effektivitet kan dock minska om den inte rengörs ordentligt och tillräckligt ofta.

Den här gången är det influencern Begoña Pérez, mer känd som La Ordenatriz, som avslöjar det mest effektiva knepet för att rengöra köksfläkten och dess filter.

Så här rengör du insidan av köksfläkten

Att rengöra insidan av köksfläkten är en utmaning för många människor. Även om det kan vara svårt att komma åt alla delar av apparaten finns det metoder som gör att du kan rengöra insidan av huven utan att behöva nå in i avgasröret i ändzonen.

Bland de mest effektiva produkterna för rengöring av köksfläktens insida är specifika avfettningsprodukter för rostfritt stål eller liknande material. Följ dessa steg för att utföra denna metod korrekt:

  • Spraya insidan med en avfettningsprodukt.
  • Vänta ett par minuter på att produkten ska verka (du kan vägledas av etiketten på produkten, som anger den nödvändiga tiden om det behövs) och när smutsen har mjuknat av den använda produkten, ta en trasa och torka bort smutsen.
  • Upprepa processen flera gånger tills du ser att insidan av köksfläkten är helt ren.

Att använda bakpulver är ett annat trick för att rengöra spiskåpan. Denna metod kräver mer tid och engagemang, men den är också effektiv. Om du väljer detta alternativ är det viktigt att du följer stegen nedan:

  • Sätt två krukor fyllda med vatten och bikarbonat på hällen .
  • Slå på brännarna så att krukorna börjar koka. Sätt samtidigt på köksfläkten.
  • Köksfläkten kommer att absorbera ångan från kastrullerna och långsamt lösa upp fettet som samlats inuti.
  • Låt kastrullerna stå på hällen i minst en timme för att metoden ska vara effektiv. Om det finns för lite vatten kvar kan du tillsätta mer vatten och bikarbonat, men du måste vara försiktig så att vattnet inte tar slut så att grytan inte bränns.
  • Skydda plattan med absorberande papper så att den suger upp allt löst fett som kan falla ut ur huven. Så snart du ser att det börjar falla kan du ta bort kastrullerna, stänga av hällen och rengöra huven med en trasa från insidan.
  • Om du ser några områden där det är svårt att ta bort den ackumulerade smutsen kan du göra en blandning av vatten och bikarbonat i en skål, med mer bikarbonat än vatten så att blandningen blir något tjock, och med en borste, svamp eller trasa, ta lite av denna pasta och gnugga den på insidan av huven.
  • Slutligen kan du torka av med en fuktig trasa med bara vatten eller vit vinäger för att ta bort alla spår av smuts och lämna området fläckfritt.

Så här rengör du köksfläktens filter

Hemligheten med att rengöra Begoña Pérez filter till köksfläkten är att göra en blandning av bikarbonat och vinäger över hela filtret och låta det verka i två timmar.

Efteråt gnuggar man med en mjuk skursvamp och diskmedel och sköljer bort tvålen med en trasa fuktad med vatten. ”Det ofelbara knepet för att undvika märken eller rester av trasan är att använda en ny mikrofiberduk, lätt fuktad med vinäger, äppelcidervinäger eller rengöringsvinäger”, förklarar The Ordinatrix.

Filtren måste sedan få torka helt innan de monteras ihop igen. ”Och så har vi en köksfläkt som är så gott som ny”, avslutar hon.

Hur ofta ska spiskåpan rengöras?

Köksfläkten bör rengöras noggrant minst var tredje månad under normala användningsförhållanden. I hushåll där det ofta lagas mat eller steks är det dock lämpligt att göra detta mer regelbundet, ungefär varje månad eller en och en halv månad.

På så sätt säkerställer vi att apparaten fortsätter att fungera som den gjorde den första dagen. Om den inte rengörs samlas smuts, vilket påverkar dess extraktionskapacitet och prestanda, vilket ökar energiförbrukningen. Om en flamma når filtret med ackumulerat fett kan det dessutom utgöra en risk.

Bon Centuri