Det här är de fem livsmedel och drycker med mest mikroplaster som hamnar på ditt bord

mikroplaster

Vi får oavsiktligt i oss mikro- och nanoplaster i livsmedel och förpackningar.

Här är en lista över de vanligaste och hur du kan undvika att äta eller dricka dem.

Förekomsten av mikroplaster i livsmedel blir alltmer oroande, ett material med fossilt ursprung som redan smyger sig in i alla aspekter av människors liv och som når ditt bord.

Ett litet material som inte märks och som förekommer som små plastpartiklar i storlekar från en mikrometer i diameter, vilket motsvarar en hundradel av tjockleken på ett människohår, till fem millimeter.

Mikro- och nanoplaster ökar och oavsett om de sprids i miljön eller finns i förpackningar kommer de in i våra kroppar när vi andas, äter och dricker, och deras närvaro kan påvisas i livsmedel och i våra egna kroppar.

Nästan omöjligt att sluta få i sig dem

Mot bakgrund av detta problem är det nästan omöjligt att sluta få i sig dem, och de är redan en del av vår dagliga meny, så det är svårt att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att äta och dricka dem.

I en studie från WWF från 2019 konstaterades att vi får i oss cirka fem gram per vecka. För att ge oss en uppfattning motsvarar det vikten av ett kreditkort.

Nästan sex år har gått sedan dess, så vi måste konstatera att deras närvaro har ökat och tvingar oss att börja aktivera konkreta formler för att begränsa vårt intag av nano- och mikroplaster och för att fly från en diet med mikroplaster.

Lista över livsmedel och drycker

Siffrorna för plastföroreningar är häpnadsväckande, och vetenskapliga prognoser tyder på att vi från 2030 och framåt kommer att producera cirka 600 miljoner ton plast per år.

Greenpeace UK har sammanställt en lista över de fem vanligaste livsmedel och drycker i vilka de högsta koncentrationerna av dessa petroleumfragment upptäcktes.

Den brittiska grenen av miljöorganisationen förklarar att ”vetenskapen har bara börjat förstå de långsiktiga effekterna av plast på människors hälsa, men vad vi vet är att det enda sättet att minska mikroplaster är att minska plastproduktionen”.

Fördrag för att minska plast

Denna publikation sammanfaller i tid med en kampanj för att uppmana världens ledare att stödja ett avtal i förhandlingarna om ett globalt fördrag om minskning av plast.

Kampanjen är en väckarklocka för att få allmänheten att förstå att vi omedvetet äter mikroplaster och syftar till att få ”en renare och säkrare planet för oss själva och kommande generationer”.

Greenpeace frågar i en video vilka livsmedel som innehåller mest mikroplaster och tillägger att du kommer att bli överraskad av svaret. Här är en lista över de fem livsmedel och drycker som innehåller mest mikroplaster enligt organisationen, med en kort förklaring.

1. Salt

Salt är ofta förpackat i plast. Enligt en studie som genomfördes 2023 innehåller rosa Himalayasalt mer mikroplaster än bordssalt och till och med andra typer av salt.

2. Tepåsar

Även om många av oss tänker på att de är gjorda av papper är sanningen att de flesta tepåsar är gjorda av plast.

Vetenskapliga studier som gjorts i Kanada visar att en enda brygd med en tepåse släpper ut miljontals mikroplastpartiklar i vattnet, som vi sedan dricker utan att ens tänka på vilka konsekvenser det får.

3. Ris

University of Queensland rapporterade att för varje 100 gram ris kan vi få i oss mellan 3 och 4 milligram mikroplaster. Intaget av dessa små förorenande partiklar ökar till 13 milligram per 100 gram om det är snabbris.

4. Fisk och skaldjur

Mängden plastskräp som översvämmar världshaven är ett faktum som har rapporterats (och bevisats) överallt. Det borde därför inte komma som någon överraskning att de fiskar och skaldjur vi äter innehåller små fragment av detta material i sina kroppar som hamnar i våra matsmältningssystem.

5. Vatten på flaska

Mikroplaster hittades i de flesta märken av flaskvatten. I de mest förorenade upptäcktes tusentals partiklar per liter.

Mer i detalj bör vi säga att även vissa vetenskapliga studier har visat att flaskvatten innehåller betydligt högre nivåer av mikroplaster jämfört med kranvatten.

 

Inuti våra kroppar

Efter denna lista redogör de också för var mikroplasterna som vi får i oss hamnar, och förklarar att ”mikroplaster hamnar i våra kroppar, antingen för att de finns i maten vi äter eller för att de överförs till den från de behållare vi använder för att transportera den”.

De betonar att ”ny forskning har hittat dem i hjärnan och de har också hittats i blodet, lungorna, levern och till och med i moderkakan och bröstmjölken”.

Greenpeace drar slutsatsen att ”detskulle vara oansvarigt att tro att detta inte har någon inverkan på hur våra kroppar fungerar. Särskilt när vi vet att 1 av 4 kemiska plaster anses vara farliga på grund av sin förmåga att generera potentiella hälsorisker, såsom hormonstörningar och benägenhet för cancer”.

 

Praktiska tips

Den idealiska dieten för att eliminera mikroplaster är praktiskt svår att genomföra på grund av deras stora förekomst, men det finns vissa riktlinjer som vi kan införliva i våra dagliga liv för att minska deras förekomst i livsmedel och sätta upp hinder för intag av dem. Vi rekommenderar den här artikeln från OKGREEN för att minimera deras påverkan och börja leva ett liv med färre plastpartiklar.

Miljöorganisationen lägger också till andra riktlinjer som vi beskriver nedan som möjliga lösningar ”för att maximera vården av vår hälsa”:

  • Använd behållare av glas, rostfritt stål eller keramik istället för plast.
  • Återgå till att göra te av blad utan påsar i tepåsar.
  • Välj återanvändbara vattenflaskor som också är tillverkade av glas eller rostfritt stål.
  • Undvik mat som är färdig att värmas i mikrovågsugn.
  • Undvik mat som är förpackad i plast. Ett bra alternativ är att köpa färskvaror och förvara dem själv i återanvändbara behållare.
Bon Centuri