De tre typerna av livsmedel som du aldrig ska diska före tillagning (även om du tror att du borde).

livsmedel

Även om det är en populär uppfattning att all mat ska diskas med vatten innan den tillagas, är verkligheten den att detta kan leda till att bakterier sprider sig och är skadligt för din hälsa.

I köket, liksom i alla andra sammanhang i livet, är hygien viktigt, och många tror att det bästa sättet att få bort bakterier och matrester är att diska maten. Men långt ifrån denna utbredda missuppfattning i hela Spanien finns det vissa produkter som inte bara inte bör diskas, utan att göra det kan vara kontraproduktivt och ökar risken för kontaminering.

Även om det kan verka logiskt att tvätta livsmedel med vatten är verkligheten att det i vissa fall bara sprider dessa mikroorganismer och uppmuntrar deras spridning, medan de i andra fall, till exempel frukt, bör tvättas. Bland de produkter som aldrig bör tvättas finns kyckling, ägg och sallader i påse, vilket Alba Ramírez, livsmedelsteknolog och dietist-nutritionist, förklarade för Gastro, på Telecinco.

Tvätta aldrig kyckling

Experter på livsmedelssäkerhet som Ramírez har varnat för att tvättning av rå kyckling är ett vanligt misstag som kan leda till allvarlig korskontaminering. Många tror att man tar bort bakterier genom att blötlägga dem i vatten, men i själva verket sprider man dem i hela köket och uppmuntrar dem att oavsiktligt hamna i kroppen.

När de kommer i kontakt med vatten stänker dessa mikroorganismer på ytor, redskap och andra livsmedel, vilket ökar risken för livsmedelsburna infektioner som är skadliga för hälsan , t.ex. gastroenterit.

I stället för att tvätta kyckling är det därför bäst att tillaga den vid rätt temperatur (minst 75 °C så att den inte är rå inuti), eftersom värme är den enda effektiva metoden för att döda bakterier. Dessutom rekommenderas försiktig hantering, noggrann handtvätt efter hantering och desinficering av ytor för att eliminera eventuella patologiska mikroorganismer.

Ägg ska inte heller blötläggas i vatten

Ägg har, precis som människans hud, ett poröst skal som fungerar som en naturlig barriär mot bakterier. Denna skyddsbarriär kan dock bli mindre effektiv om vi tvättar dem innan vi förvarar eller tillagar dem, eftersom vatten, när det kommer i kontakt med skalet, får porerna att vidgas, vilket gör att mikroorganismer som salmonella kan komma in i ägget.

Dessutom kan vi vara säkra på att de ägg som säljs i livsmedelsbutikerna har genomgått kontroller och kemtvättsprocesser som avlägsnar all smuts utan att skada det naturliga skyddslagret, vilket gör dem helt säkra att konsumera.

Om de däremot tvättas hemma kan detta skydd förstöras och bakterier kan spridas. Helst ska de förvaras på en sval och torr plats, t.ex. i ett skafferi, och endast tvättas strax före användning om de verkar vara mycket smutsiga.

Sallader i påsar som är färdiga att ätas

Slutligen rapporterar experter på livsmedelssäkerhet att det tredje livsmedlet som inte bör tvättas med vatten är sallader i påsar. Dessa är vanligtvis märkta som ”ready-to-eat” och det innebär att de redan har genomgått en professionell , mekanisk tvättprocess som avlägsnar de flesta bakterier som de kan innehålla.

Om de diskas igen hemma förbättras inte bara säkerheten, utan mikroorganismer som finns i diskhon eller på konsumentens egna händer kan återintroduceras. Dessutom kommer denna extra fukt att påskynda försämringen av bladen och få salladen att förlora färskheten snabbare.

Bon Centuri