De kräver inga omfattande matlagningskunskaper, bara lite entusiasm och en fullt fungerande fritös.
Frityrkokare har blivit en användbar hushållsapparat som kommer att hjälpa oss ur mer än ett problem när det gäller matlagning, eftersom de tillåter oss att förbereda rätter på kort tid men framför allt utan att behöva vara ständigt på utkik och de gör det också med lite olja, vilket gör dem lämpliga för dem som vill minska sina kalorier.
Men dessa apparater kan hjälpa oss att skapa läckra rätter med nästan ingen matlagningsupplevelse. Allt du behöver göra är att följa några enkla instruktioner, lägga i ingredienserna och välja lämpligt program. Det är allt, maskinen gör resten.
Är du osäker på vad du ska laga med en fritös så att det blir gott och du inte ens vet hur man lagar mat? Här är några enkla recept som du kan göra i en handvändning med din fritös.
Krispigt bacon
En av de matvaror du kan tillaga på några minuter är en klassiker som passar till många rätter. Gillar du krispigt bacon? Med en luftfryser kan du ge det den perfekta touchen.
Lägg baconremsorna i korgen på fritösen utan att överlappa varandra och tillaga på medelhög värme tills de är krispiga. Cirka 180 ºC i 10 minuter bör räcka i de flesta modeller, även om du vill se hur de blir i vår för att få grepp om det. Detta minskar mängden fett som absorberas jämfört med stekning i panna.
Kom ihåg att fritösen är utmärkt för att göra panerade livsmedel som kyckling, fisk eller till och med panerade grönsaker krispiga.
Kycklingvingar
Detta recept, som våra kollegor förklarar i detalj, kan göras med så många vingar som får plats på ytan av din fritösbricka, men bara i ett lager. De får under inga omständigheter överlappa varandra, för då blir de inte krispiga.
Om vingarna inte är delade, skär dem i två halvor , lägg dem i en skål och krydda dem med söt eller stark paprika, några varv nymalen svartpeppar, en nypa salt och granulerad vitlök efter smak. Se till att vingarna är väl täckta med kryddorna på alla sidor.
Lägg vingarna i en fritös utan olja och ställ in temperaturen på 180°C i 15 minuter. Efter denna tid väljer du en temperatur på 200º C i 5 minuter. Och så är det klart, redo att ätas.
Pommes frites
Om det finns en klassiker i fritöser så är det pommes frites . För att göra dem krispiga är det bara att skala och skära potatisen i små pinnar som är ungefär en centimeter breda och blötlägga dem i en skål med kallt vatten i 30 minuter.
Låt dem sedan rinna av väl och torka dem med hushållspapper eller en ren trasa. Lägg potatisen i fritösens korg utan olja och tillaga den först i 120º C i 10 minuter. Ta sedan bort korgen, krydda potatisen med salt och peppar och tillsätt några droppar olivolja (eller en skvätt oljespray).
Höj temperaturen i fritösen till 180 ºC och rör om i potatisen var 5:e minut så att den blir jämnt brynt. Ta bort potatisen när den är väl brynt på alla sidor, men tiden ökar om du lägger till mer eller mindre potatis. De är klara efter 15-25 minuter.
Bakad potatis
En annan klassiker är klyftpotatis, för vilken följande instruktioner bör följas. Börja med att tvätta potatisen, torka den och lägg den i fritösens korg, smaksatt med lite olivolja.
Du kan göra så många potatisar som du vill, så länge de inte överlappar varandra i korgen. Som kryddor använder vi salt, svartpeppar och vitlökspulver, men du kan använda vilka andra kryddor du vill.
De tillagas till perfektion genom att programmera apparaten på 200º C i 45 minuter. Kom bara ihåg att vända potatisen halvvägs genom tillagningen.
Panerade kycklingbröst
Ett annat intressant recept är det här på panerade kycklingbröst. Först, i tre separata skålar, förbereder du det uppvispade ägget, vetemjölet och, i den sista, panko, blandat med riven parmesanost, oregano, cayennepeppar eller mald chili efter smak, citronskal, salt och peppar.
När ingredienserna till smeten är klara, panera bröstet i följande ordning: först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och slutligen i pankon med kryddorna. Du ska aldrig filéa det, eftersom det skulle bli för torrt.
Beroende på storleken på din oljelösa fritös kommer du förmodligen bara att få plats med ett bröst per sats, eftersom de inte kan överlappa varandra. Tillsätt några droppar olivolja (perfekt om du har det i en spray) och tillaga på ena sidan i 190º C i 10 minuter. Efter denna tid vänder du bröstet och tillagar det i 8 minuter. Efter denna tid kommer bröstet att vara perfekt brynt och krispigt på utsidan och saftigt på insidan.
Hårdkokta eller kokta ägg
Vi kan göra så många ägg i fritösen utan olja som får plats i korgen utan att överlappa varandra. Lägg bara i dem och koka dem i 170º C under samma tid som du skulle koka dem i vatten: tre minuter för ett mjukkokt ägg, cirka fem minuter för ett molletägg och mellan 8 och 11 minuter för ett hårdkokt ägg som är mer eller mindre fast.
Efter att äggen har kokats är det viktigt att man spolar dem under kallt vatten så att de inte kokar ytterligare av restvärmen.
Smörgås med ost och vitlöksbröd
Förvärm fritösen till 180 ºC i 4 minuter. Blanda lite smör med vitlökspulver och oregano. Bred det på varje brödskiva, men bara på ena sidan.
Lägg en av brödskivorna på en bräda med den smorda sidan nedåt. Täck ytan med valfri ost eller ostsorter och täck med den andra brödskivan med smörsidan uppåt.
Lägg smörgåsen i fritösens korg och programmera 180º C i 5 minuter. Vänd och programmera om med samma inställningar så att den blir brynt på andra sidan. Servera genast när osten är nysmält.
Rosta valnötter eller kastanjer
Något som är så typiskt för julsäsongen har också en plats bland de användningsområden som kan ges till en luftfryser. Tanken är att förbereda läckra rostade kastanjer på mycket kort tid.
Kontrollera att kastanjerna är oskadda och tvätta dem väl med vatten och låt dem rinna av försiktigt. Gör ett snitt på ena sidan med en vass kniv eller kökssax, helst utan att gå igenom det inre skalet. Du kan göra ett enkelt snitt eller ett tvärsnitt.
Värm ugnen till 200 ºC och förbered en plåt, täck den med smörpapper eller låt den vara som den är, eftersom den inte blir särskilt fläckig. Låt kastanjerna rinna av utan att torka dem.
Placera kastanjerna eller nötterna i fritösen för att ge dem en rostad touch i 15-20 minuter beroende på maskinens effekt. Detta förhöjer smaken och konsistensen på nötterna. Du kan också krydda dem med kryddor innan du rostar dem för att få ett gott mellanmål.