Bättre än dyra produkter: Tomatodlare svär vid gödselmedel gjort av två enkla ingredienser

Tomat

Odlar du tomater i trädgården eller på balkongen och vill ha en rik skörd? Då bör du göra din egen tomatgödsel av gammalt bröd. Läs här hur du gör!

Jag har precis upptäckt trädgårdsskötsel för mig själv och letar just nu efter praktiska tips och tricks för att göra min tumme ännu grönare.

Min kollega Mattias Nemeth från Landidee.de är här för att hjälpa mig. Han är en erfaren hobbyträdgårdsmästare, expert på insektsvänliga trädgårdar och dessutom tomat- och pepparodlare.

Den perfekta kontaktpersonen för alla frågor som rör mitt planerade grönsaksland. Jag läste nyligen hans artiklar om ämnet ”plantera tomater” och kom över ett bra tips: Gör din egen tomatgödsel av gammalt bröd.

Istället för att köpa dyra gödningsmedel, som dessutom kan vara dåliga för miljön, gör Mattias själv näringsboostarna till sina grönsaker. Det är inte bara mer ekologiskt, utan också mycket billigare. Helt enkelt genialiskt!

Gör din egen tomatgödsel av gammalt bröd

För att göra tomatgödsel behöver du bara två enkla ingredienser som du garanterat redan har hemma och en förslutningsbar hink:

  • Gammalt bröd
  • Hink med lock
  • vatten

Så här går det till:

Samla ihop ungefär en bageripåse full med brödrester och häll dem i en hink. Häll vatten över det gamla brödet i hinken och stäng den med ett lock. Väg sedan ner locket med en sten.

Låt alltsammans stå på en varm plats i fyra veckor. Under denna tid äger jäsning rum. Efter en månad är den hemmagjorda tomatgödseln av gammalt bröd klar att använda.

Använda tomatgödsel gjord av bröd

Tomatexperten Mattias Nemeth rekommenderar: ”Nu använder jag det hemmagjorda gödselmedlet i början av odlingssäsongen, antingen outspätt som jordförbättringsmedel i rabatterna eller något utspätt som tomat- eller peppargödselmedel.”

Slutligen har proffset ett annat tips som hjälper dig att producera en rik tomatskörd under sommaren och hösten: ”Jag ger tomatplantorna extra kalciumgödsel, eftersom kalcium går förlorat under jäsningen.”

Bläddra igenom galleriet och ta reda på när vilka grönsaker är i säsong:

Kinakål: januari – december

Kinakål har lågsäsong i mars och april, men går att få tag på året runt. Detsamma gäller för rödkål och vitkål, även om de har lågsäsong i april och maj.

Potatis: januari – december

Det klassiska tillbehöret finns tillgängligt året runt från lokala odlingar. Lyckligtvis är potatis inte bara långlivad och utsökt, den är också riktigt billig!

Feldsallat: januari – december

Även om sallat enligt säsongskalendern finns året runt är huvudsäsongen ganska kort och indelad i två delar: Från januari till februari och från september till oktober.

Svamp: januari – december

En riktig allrounder i säsongskalendern: svamp finns året runt.

Det säger sig självt att det behövs ett utsökt recept. Vad sägs om risotto med rucola och champinjoner? Krämig och smakrik på samma gång!

Purjolök: januari – december

Purjolök finns nästan alltid att få tag på. Vårlök, även känd som vårlök, är inte släkt med purjolök – och finns bara mellan april och oktober.

Morötter: Januari – december

Morötter finns året runt, men de är bara i högsäsong mellan juli och december.

Desto bättre att vårt recept på krämig zucchini och morotssoppa smakar bra både på sommaren och vintern!

Rödbetor: januari – december

Rödbetor innehåller väldigt få kalorier, men är fullproppade med mineraler. Precis som sellerirot, som också är i säsong från januari till december.

Kålrabbi: mars – november

Gillar du kålrabbi? Då kan du se fram emot 9 månader av året! Grönsaken smakar bra både rå och tillagad och är ett utmärkt tillbehör.

Tomater: Mars – november

Enligt säsongskalendern finns tomater tillgängliga från mars till november. Högsäsongen är dock bara från maj till september – då de röda grönsakerna smakar särskilt bra.

Bon Centuri