Ofta stannar vi inte ens upp och läser tillagningsanvisningarna eller så gör vi små misstag som gör smaken och konsistensen sämre.
Med dagens hektiska moderna liv och skyhöga priser har det blivit en lyx att laga färsk mat varje dag som inte alla har råd med.
Detta har gjort att fryst mat, oavsett om den är hemlagad eller industriell, och färdiglagad mat är ett måste i många hem, även om vi inte alltid tillagar dem ordentligt och förlorar livsmedelsegenskaper, smak och konsistens.
Vad bör vi tänka på för att få ut mesta möjliga av den här typen av mat när vi tillagar dem i våra hushållsapparater?
Få ut mesta möjliga av frysta och förkokta livsmedel
En vanlig matkälla i många hushåll kommer från den praktiska ”tápern”, oavsett om det är vår egen mat från en annan dag eller vänligt överlämnad av en familjemedlem. De är en oumbärlig matkälla som vi ofta misshandlar genom att sätta in dem direkt i mikrovågsugnen nästan utan att tänka efter.
Om vi vill få ut maximalt av dessa livsmedel bör vi gå ett steg längre och värma dem på spisen, även om vi har en extra kastrull eller stekpanna. Det är tillrådligt att göra detta på låg, låg värme, så länge som nödvändigt och vidta en viktig försiktighetsåtgärd: täck över grytan eller pannan.
På så sätt värms vattnet i maten upp tidigare, vilket gör att det tar kortare tid att värma upp pannan, men också att värmen inte försvinner så snabbt genom locket, vilket sparar energi.
Dessutom bevarar vi bättre den ursprungliga fukten i maten, de ursprungliga safterna i grytan, och ser till att den inte blir torr, hård och seg efter uppvärmningsprocessen och till och med att den inte smakar lika salt som om den avdunstar för mycket.
Om du gillar frysta rätter, oavsett om de är hemlagade eller industriellt tillagade, är det viktigt att planera väl och tina upp så långsamt som möjligt i förväg och följa dessa tips för att göra det på ett säkert sätt och utan att förlora kylkedjan och förstöra maten.
Detta säkerställer att temperaturen redan är på en mellannivå innan du fortsätter att värma behållarna. Mycket bra, men ofta har vi bråttom eller så har vi glömt att ta ut något ur frysen dagen innan. Hur tinar vi upp det snabbt?
Om vi behöver avfrosta omedelbart kan vi använda mikrovågsugnen. Det sätt på vilket denna apparat värmer upp maten och vätskorna inuti den genom att excitera vattenmolekylerna är mycket effektivare än andra system, förbrukar mindre elektrisk energi och överför nästan all energi direkt till insidan av maten och inte till behållaren.
När det gäller industriella livsmedel, både frysta och färdiglagade, är det alltid lämpligt att exakt följa de anvisningar som ges av tillverkarna, eftersom detta kommer att göra det möjligt för oss att uppnå bättre resultat.
Det är också lämpligt att hålla ett vakande öga på de tider under vilka vi åter tillför värme till livsmedlen. Det är inte fråga om att tillaga dem igen, eftersom detta redan ska ha gjorts, utan bara om att höja temperaturen till en lämplig nivå.
Det är därför det ofta är mycket intressant att ha en timer, antingen på själva hällen eller externt, för att ange en fast tid efter vilken vi kommer att kontrollera matens tillstånd. Ibland sätter vi t.ex. en behållare på värmen och glömmer bort det, vilket gör att vi förlorar näringsämnen, fukt och en del av smaken och konsistensen.
Finns det inte en fast uppvärmningstid? Nej, eftersom detta beror mycket på varje kök och mat, på hur den specifika apparat vi har hemma fungerar. Men om vi redan har lite erfarenhet räcker det att komma ihåg ungefär hur lång tid varje maträtt vi brukar värma behöver och använda timern för att hjälpa oss, något som är mycket användbart, särskilt på glaskeramikhällar och induktionshällar med programmerare.