Att lägga ett mynt i frysen är ett av de bästa knep jag någonsin har provat: så här fungerar det.

frysen

Hemma hos oss brukar vi göra det varje gång vi åker bort i mer än två dagar och det gör underverk.

Du åker hemifrån i några dagar och ett av de vanligaste problemen du kan stöta på när du kommer tillbaka är att det har varit strömavbrott i ditt område någon gång.

Det kanske inte verkar viktigt att elektriska apparater har varit avstängda under en tid, men när det gäller kylar och frysar är det troligt att maten har börjat bli dålig om det har gått några timmar, särskilt om det är mycket varmt ute.

Hur kan vi veta om så har varit fallet och om allt är i gott skick när vi kommer tillbaka från semestern?

Två ofelbara knep för att ta reda på om det har varit strömavbrott

Man kan alltid fråga grannarna om elen har gått när man inte varit hemma, men om man inte vill besvära dem eller inte har med dem att göra finns det två knep som man kan använda sig av.

För det första behöver du bara en kopp, vatten och ett mynt. Tanken är att ta reda på om frysen har slutat fungera vid någon tidpunkt och återgått till det normala, vilket är skadligt för vissa livsmedel, eftersom de kan genomgå en avfrostningsprocess och vara skadliga för konsumtion.

Processen är enkel, fyll bara en kopp med vatten och placera den i frysen i ett par dagar innan du lämnar. När vattnet är helt fruset lägger du ett mynt eller liknande föremål med minimal vikt på ytan av det frysta vattnet.

Om frysen inte har genomgått någon avfrostningsprocess under vår frånvaro, bör myntet ligga exakt där vi lade det när vi kommer tillbaka. Men om apparaten har slutat fungera under några timmar och sedan återgått till det normala, till exempel på grund av ett strömavbrott, kommer myntet att ligga inuti själva skålen, även om det återigen kan ligga i det frusna vattnet.

En annan enkel metod för att ta reda på om strömmen har varit borta tillräckligt länge för att förstöra maten är det så kallade ”isbitstricket”. Det går ut på att frysa vattnet i en behållare, t.ex. ett litet glas eller en burk, eller att ha några stora isbitar redo.

Innan vi åker ser vi till att de är väl frysta, vi tar ut dem ur den ursprungliga behållaren där de frystes och lägger dem i en annan större behållare eller en plastpåse i frysen ifall de skulle smälta.

Det är viktigt att ta ut dessa isblock från den plats där de frystes, till exempel i de klassiska iskubsformarna, och lägga dem i en annan behållare eller större påse, eftersom det som intresserar oss är att veta om de ändrar form, och om vi lämnar dem där kan de tina igen och frysa helt flera gånger utan att vi märker det.

Om vi när vi kommer tillbaka upptäcker att isblocken har förlorat sin ursprungliga form eller är delvis smälta, har kylskåpet förmodligen genomgått en avfrostningsprocess som är tillräckligt omfattande för att förstöra maten, även om allt nu verkar vara väl fruset.

Bon Centuri