Är bär ett superlivsmedel? Experter förklarar: ”De är en lögn och kan till och med vara farliga”.

bär

Dietisten och näringsfysiologen Julio Basulto förnekade en Harvard-studie som stöder bär för deras höga antioxidantinnehåll.

Bland de röda bären utmärker sig jordgubbar, körsbär, blåbär, björnbär och hallon.

Bär har i stor utsträckning marknadsförts som ”supermat” på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter och flavonoider, föreningar som enligt en artikel i Harvard Health Publishing kan förbättra minnet och förhindra kognitiv försämring.

I detta avseende lyfter Harvard University fram fördelarna med frukter som blåbär, jordgubbar, björnbär och hallon och påpekar att de skyddar hjärtat, har antiinflammatoriska egenskaper, är rika på fibrer och hjälper till att förebygga diabetes.

De hävdar också att de innehåller vitaminer som är viktiga för hjärnans utveckling och att de, på grund av sitt låga kolhydrat- och kaloriinnehåll, kan vara användbara i viktminskningsdieter.

Denna teori har dock motbevisats av dietisten och näringsfysiologen Julio Basulto, som kategoriskt förnekar de närmast mirakulösa effekter som tillskrivs bären.

I en intervju med Las Mañanas de RNE beskrev Basulto dessa påståenden som ”förenklade, reduktionistiska och överdrivna”, och varnade för att de till och med kan vara farliga om människor tror att de ska konsumera stora mängder antioxidanter eller eliminera andra frukter från sin kost.

”Om någon tolkar det som att de ska sluta äta apelsiner eller äpplen för att de inte innehåller antioxidanter eller för att den ena är bantningsvänlig och den andra inte, då står vi inför ett problem”, varnade experten.

Den största risken, enligt Basulto, är den falska tron att antioxidanter alltid har en positiv inverkan på hälsan. Även om det är sant att de kan gynna vissa sjukdomar, kan de också bromsa cancercellernas programmerade död, en naturlig process som kallas cellapoptos.

”Antioxidanttillskott har visat sig kunna bromsa den programmerade döden av cancerceller som vi redan har. Det är sant att de har en antioxidant effekt, men de kan också förhindra eliminering av celler som vi vill ska försvinna”, förklarade nutritionisten.

Bon Centuri