Den typiska alkoholhaltiga drycken. Den finns på TV, vi ser reklam för den överallt och vi har till och med sett den utvecklas genom åren, eftersom den inte längre bara åtföljs av jordnötter eller pizza; nu lägger vi till gummibitar, tajín, citronsaft, räkor, clamato, Worcestershiresås, chilipulver och till och med Tabascosås. Det är ölen.
För den som inte vet det är öl en naturligt bryggd, bittersmakande alkoholhaltig dryck baserad på söt eller jäst maltvätska och smaksatt med humle. Även om dess ursprung är okänt, uppskattas det gå tillbaka mer än fyra tusen år till Mesopotamien i Mellanöstern. Det äldsta beviset på dess ursprung är en tavla som visar en grupp människor som dricker öl från samma behållare.
Är det sant att öl brinner
Svaret är nej, öl brinner inte, men det finns ett trick. Förklaringen ges av UNAM, som säger att öl inte brinner på grund av temperaturförändringen, som i exemplet där du tar ut en öl och lägger tillbaka den i kylskåpet. Det är snarare solljuset som orsakar den intensiva bittra smaken, känd som ”bränd”.
Orsaken ligger i det ämne som kallas isohumulon. Detta ämne är en kemisk förening som finns i humle och som ger öl dess bittra smak. Även känd som ”alfasyra” är känslig för ultravioletta strålar, så om vi lämnar den utsatt för solljus, där den startar en nedbrytningsreaktion av ölproteinerna, vilket genererar en svavelförening, känd som tioler, som luktar som en skunkprutt och följaktligen den bittra smaken i ölet.
Med andra ord bränns inte öl genom att man tar ut den och ställer in den i kylskåpet eller genom temperaturförändringar. Det är snarare den direkta kontakten med solen som ger denna intensiva bittra smakeffekt. Och detta är en av anledningarna till att de flesta bryggerier använder en mörk flaska för vätskan.
Hur man bäst konserverar öl
Om du vill konservera öl utan att det får bismaker eller gör andra kemiska förändringar. Det är viktigt att notera att öl, till skillnad från whisky, vin eller till och med tequila, även om det inte har ett utgångsdatum , har ett utgångsdatum , och experter rekommenderar att det inte bör överstiga ett år. Likaså är villkoren för att bevara den:
- Förvara den i kylskåp
- Förvara den på en sval och mörk plats i huset, t.ex. i ett skafferi eller skåp.
- Håll ölen borta från direkt ljus.
- Håll ölen borta från höga temperaturer
- Håll ölen borta från plötsliga temperaturförändringar
- Förvara flaskorna i upprätt läge för att förhindra oxidation.