Inget salt, inga kryddor: kockarnas knep för att få kokt potatis att smaka mycket bättre

potatis

Ett enkelt sätt att göra dina potatisrätter ännu godare.

Potatis är ett grundläggande livsmedel i vår kost, oavsett om det är som tillbehör eller som huvudingrediens i populära rätter som den älskade potatisomeletten. Men vet vi verkligen hur vi ska utnyttja den fulla potentialen hos denna produkt?

Kockar har ett litet trick för att få denna välkända mat att smaka ännu mer utsökt, och det kostar dig ingen ansträngning att omsätta det i praktiken. För att förstärka smaken brukar vi i allmänhet tillsätta mer salt i receptet eller använda kryddor som vitlök, svartpeppar eller persilja.

Det finns dock ett annat sätt att förvandla enkla potatisar till en explosion av smaker. Denna teknik kommer att ge potatisen fler nyanser och komplexitet när den kokas för att göra potatismos. Så här gör du.

Tricket till mer smakrika potatisar

Ett säkert sätt att få potatismoset att smaka mer intensivt är att tillsätta lite mjölk under kokningen. Tillsammans med lite olja får du ett perfekt potatismos att servera till dina rätter. Vi rekommenderar också att du använder en potatismosare i stället för en mixer för att mosa potatisen, eftersom resultatet blir mycket mer tillfredsställande. Här är det kompletta receptet för att göra det perfekta potatismoset.

Ingredienser

  • Potatis, 1 kg
  • Helmjölk, 1 glas
  • 75 ml extra jungfruolivolja
  • Salt (efter smak)

Steg-för-steg tillagning:

1. Välj till att börja med en potatissort som är lätt att koka och mosa.

2. Skala potatisarna och skär dem i bitar av samma storlek så att de alla kokar jämnt.

3. Hetta upp en kastrull med vatten och salt på hög värme och lägg i potatisen när det börjar koka. Koka dem tills de är mjuka. Om du vill att potatismoset ska ha en annan konsistens kan du låta skalen sitta kvar.

4. När de är klara, låt dem rinna av och lägg dem i en skål.

5. Använd en potatismosare när du mosar potatisen, eftersom det är det bästa sättet att uppnå önskad konsistens. Om vi använder mixern frigörs stärkelsen från potatisen och resultatet blir kladdigare.

8. Medan du mosar potatisen tillsätter du gradvis glaset med mjölk.

9. Tillsätt salt efter smak och olivolja, helst extra jungfruolja. Blanda allt väl och, redo att äta!

11. Om vi vill komplettera rätten kan vi laga ett grillat kött eller fisk för att följa med purén eller helt enkelt lägga till lite tonfisk.

Bon Centuri