Många börjar morgonen med att äta ett äpple, antingen i bitar eller som en del av pannkakor eller puddingar. Om du har äppelskal över berättar följande artikel hur du kan använda det istället för att kasta bort det.
Hur använder man äppelskal?
Äppelskal kan användas som grytpolermedel. Gnid bara den inre delen mot aluminiumet på dina kastruller och du kommer att märka hur blanka och fläckfria de blir.
Tro det eller ej, men skalen från denna frukt kan också användas för att rengöra olika delar av huset. Skär dem bara i små bitar och lägg dem i en behållare med vinäger. Låt skalen ligga i vinägern i minst en vecka så kommer det att jäsa.
När beredningen är fermenterad kan du använda denna vätska för att rengöra kylskåpet, mikrovågsugnen, ugnen, bänkskivorna, skåpen etc.
Slutligen kan du använda äppelskalen som krispiga chips eller snacks, som är perfekta att äta som de är eller att blanda i till exempel yoghurt med flingor, kex, puddingar, pannkakor osv.
Baka bara äppelskalen i ugnen med lite socker och kanel. Den ungefärliga bakningstiden kommer att vara 10 minuter.
Vilka är fördelarna med äppelskal?
Äppelskal innehåller mycket fibrer, vilket gör dem idealiska för att förbättra matsmältningen och förebygga förstoppning. Det hjälper också till att minska dåligt kolesterol och förbättra blodcirkulationen.
Skalet är också kalorifattigt och hjälper till med viktkontroll. Det innehåller quercetin, en antioxidant som hjälper till att minska inflammation och skyddar cellerna från skador. Slutligen kan vi nämna att det bidrar till att fördröja cellåldrandet och förebygga sjukdomar som är relaterade till oxidativ stress.